Inflaţia din Rusia a urcat în ianuarie la cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani
Inflaţia anuală din Rusia a accelerat în ianuarie peste aşteptări, de la 11,4% la 15%, atingând cel mai ridicat nivel din 2008, în condiţiile în care preţurile de consum au urcat puternic în ultimele luni, pe fondul deprecierii rublei şi al scăderii importurilor de alimente, relatează Bloomberg.
Inflaţia a depăşit estimările analiştilor, care anticipau o rată anuală de 13,5% în ianuarie. Raportat la decembrie, preţurile de consum au urcat în ianuarie cu 3,9%, potrivit datelor Serviciului Federal de Statistică din Rusia.
"Inflaţia este departe de maximul estimat pentru acest an şi, cel mai probabil, se va situa între 15% şi 19% în primul trimestru. Creşterea ratei va duce la o scădere semnificativă a salariului real din economie, limitând cererea de consum", a declarat pentru Bloomberg Tatiana Orlova, economist şef pentru piaţa din Rusia al Royal Bank of Scotland din Londra.
Accelerarea surprinzătoare a inflaţiei, până la nivelul ratei dobânzii cheie stabilită de banca centrală, subminează eforturile guvernului de la Moscova de a limita impactul asupra economiei generat de deprecierea rublei şi scăderea preţului petrolului .
Într-o mutare neaşteptată, Banca Rusiei a redus vineri dobânda de politică monetară cu 2 puncte procentuale, la 15%, invocând o stabilizare a inflaţiei pe fondul încetinirii activităţii economice. Instituţia estima o rată anuală a inflaţiei mai mică de 10% pentru luna ianuarie.
Rata dobânzii de politică monetară a fost ridicată de la 10,5% la 17% în decembrie, când Banca Rusiei a operat cea mai mare creştere într-o singură etapă din ultimii 16 ani, în încercarea de a opri deprecierea rublei.
Tot pentru a contracara efectele scăderii rublei şi a sprijini consumul intern, autorităţile de la Moscova analizează introducerea de preţuri maximale pentru alimentele de bază.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro