Inflaţia franceză atinge minimul ultimelor 14 luni, urmând tendinţele înregistrate în Spania şi Italia
Inflaţia din Franţa a încetinit la cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni, un semn al progreselor înregistrate de Banca Centrală Europeană în lupta împotriva presiunii preţurilor prin majorarea ratelor dobânzilor, raportează Bloomberg.
Măsura modificărilor anuale ale preţurilor de consum în a doua economie ca mărime din zona euro a fost de 5,3% în iunie, după 6% în mai, a declarat agenţia de statistică Insee. Economiştii intervievaţi de Bloomberg prevăzuseră în medie o creştere de 5,4%.
Italia, Belgia şi Olanda au înregistrat o încetinire a inflaţiei în această lună, alături de rezultatul remarcabil al Spaniei, sub ţinta de 2% a BCE. Un raport pentru întreg blocul monetar, care va fi publicat vineri, este de asemenea aşteptat să arate o slăbire a creşterii preţurilor.
Cu toate acestea, BCE trebuie să ţină cont de o serie de semnale mixte. Creşterile preţurilor de consum din Germania au accelerat luna aceasta, iar măsurile de contracarare a inflaţiei din zona euro, care au devenit un obiectiv cheie al factorilor de decizie, sunt aşteptate să crească.
„Am condiţionat deciziile noastre viitoare în primul rând de perspectivele inflaţiei, în al doilea rând, de dinamica inflaţiei subiacente şi în al treilea rând, de puterea de transmitere a măsurilor anti inflaţioniste", a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, la începutul acestei săptămâni. „În principiu, vom continua să creştem ratele şi în luna iulie."
Colegul său, vicepreşedintele Luis de Guindos, a descris o astfel de decizie ca fiind un „fapt împlinit", dar a declarat că perspectiva unei noi majorări la următoarea şedinţă din septembrie este încă o întrebare deschisă printre oficiali, deoarece aceştia evaluează forţa presiunilor de bază asupra preţurilor.
În cifrele sale preliminare, Franţa nu raportează aşa-numitele date privind inflaţia de bază care elimină elementele volatile, cum ar fi energia. Publicaţia Insee a arătat că preţurile serviciilor au crescut cu 2,9%, încetinind pentru a doua lună consecutiv. Cu toate acestea, inflaţia bunurilor manufacturate a accelerat la 4,3%.
Creşterea costului vieţii în Franţa îi afectează deja pe consumatori, iar economia va înregistra doar o creştere slabă în acest an. Potrivit Insee, cheltuielile gospodăriilor franceze au crescut cu 0,5% în luna mai. Această creştere se situează sub prognoza de 0,7% anticipată într-un sondaj Bloomberg.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro