Infractorii cibernetici au folosit peste 50.000 de manuale şi eseuri şcolare pentru a ascunde malware

Autor: Andra Stroe Postat la 04 septembrie 2019 109 afişări

Infractorii cibernetici au folosit peste 50.000 de manuale şi eseuri şcolare pentru a ascunde malware

Experţii Kaspersky au descoperit 53.531 de fişiere infectate sau potenţial nedorite, deghizate în eseuri şi manuale pentru şcoli şi universităţi. Din august 2018 până în iulie 2019, acestea au fost utilizate în 356.662 atacuri asupra a 104.819 utilizatori - o scădere cu 21%, comparativ cu cifrele din anul precedent. Aceste cifre fac parte din raportul Kaspersky „Înapoi la şcoală”.

Chiar dacă există voci care consideră costurile cărţilor pentru studenţi prea mari, acestea sunt o parte inevitabilă a oricărui program educaţional. Drept urmare, multe manuale pot fi găsite online, iar unii studenţi aleg să evite costurile mari, descărcându-le de pe site-uri pirat sau de pe forumuri, împreună cu diferite eseuri. Ca de obicei, atacatorii profită de această tendinţă pentru a distribui malware.
Per total, au existat 17.755 de ameninţări pretinzând a fi cărţi pentru studenţi, cel mai adesea fiind false manuale de engleză (2.080), matematică (1.213) şi literatură (870). Marea majoritate a ameninţărilor ascunse sub aceste forme au fost downloaders de diferite fişiere: de la adware enervant, dar nu periculos sau software nesolicitat, până la malware extrem de periculos, care fură bani.
Restul de 35.776 de ameninţări au fost deghizate în eseuri şi lucrări pe diverse teme.

Când cercetătorii le examinau, au observat ceva neobişnuit: în 35,5% dintre cazuri, cel mai popular malware a fost unul de tip vierme, cu o vechime de opt ani - un tip de ameninţare care nu se mai vede des în zilele noastre. Acesta a fost distribuit activ prin USB-stick-uri. La o examinare mai atentă, experţii au ajuns la concluzia că viermele „trăieşte” pe computerele serviciilor de imprimare pentru studenţi, care sunt adesea folosite ani de zile fără actualizări periodice de securitate şi rulează versiuni vechi de programe, ajungând acolo prin ceea ce pare a fi un eseu care trebuie tipărit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manuale,
ascundere,
infractori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.