Interviu Robert Şova, preşedintele CECCAR. Fraudele din companii fac loc unei noi profesii: expert contabil criminalist. Dacă managementul City Insurance ar fi vrut un astfel de serviciu, nu s-ar fi ajuns aici

Autor: Adelina Mihai Postat la 04 octombrie 2022 268 afişări

„Contabilitatea crimi­nalis­tică este contabil­itatea care se ocupă cu asigu­rarea securităţii busi­nes­sului, a patrimoniului businessului, prin activitatea de detecţie, investigaţie şi prevenţie. Ea nu se ocupă cu partea de conformare şi de consiliere“, a spus Robert Şova, preşedintele CECCAR - Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Interviu Robert Şova, preşedintele CECCAR. Fraudele din companii fac loc unei noi profesii: expert contabil criminalist. Dacă managementul City Insurance ar fi vrut un astfel de serviciu, nu s-ar fi ajuns aici

Folosirea banilor sau a bunurilor companiei în scop personal, cosmetizarea situaţiilor financiare în mod voit şi corupţia sunt principalele metode de fraudă din business, iar rafinarea metodelor de furt a condus şi la apariţia unei noi profesii în România: contabilul criminalist.

„Contabilitatea crimi­nalis­tică este contabil­itatea care se ocupă cu asigu­rarea securităţii busi­nes­sului, a patrimoniului businessului, prin activitatea de detecţie, investigaţie şi prevenţie. Ea nu se ocupă cu partea de conformare şi de consiliere“, a spus Robert Şova, preşedintele CECCAR -  Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Deturnarea activelor companiei, dena­tu­­rarea situaţiilor financiare şi corupţia sunt prin­cipalele modalităţi de fraudă întâlnite în companii la nivel internaţional, dar şi în Ro­mânia.

„În categoria denaturării situaţiilor finan­ciare sunt celebre cazurile Enron, Wirecard sau cazul local City Insurance, unde în mod voit au fost cosmetizate rezultatele financiare. Scopurile sunt diferite, în SUA au fost multe cazuri unde managementul primea bonusuri în funcţie de performanţă şi de aceea prezentau situaţii financiare diferite de realitate.

Toate aceste cazuri sunt surse de învăţare pentru noi“.

În cazul City Insurance, o investigaţie de fraudă pe partea de contabilitate criminalistică ar fi fost foarte utilă şi ar fi detectat cu siguranţă unele probleme, spune şeful CECCAR.

„Când a fost cazul Wirecard în Germania, s-au luat măsuri şi s-au făcut publice. La noi nu s-a discutat nimic public, totul s-a băgat sub masă. Problema este că rezultatul ne afectează pe toţi cei care avem maşini, pentru că am contribuit, prin asigurări, la acel fond de garantare a asiguraţilor care a fost devalizat cu City Insurance. Dacă managementul City Insurance avea interesul de a identifica frauda, un serviciu de contabilitate criminalistică ar fi fost foarte util şi cu siguranţă ar fi detectat neregulile“.

În acest context, CECCAR şi-a propus să „democratizeze“ accesul companiilor din România la servicii de contabilitate criminalistică, prin formarea unui număr cât mai mare de profesionişti cu compenteţele necesare acestei activităţi. În prezent, CECCAR lucrează la designul unui program de formare pentru experţii contabili, pentru ca aceştia să dobândească abilităţi de detecţie, de investigaţie şi tehnici de interviu folosite în contabilitatea criminalistică.

„Trebuie să creştem numărul contabililor criminalişti pentru că fraude există. Astăzi în România acest serviciu există, dar este unul de tip premium, oferit de marile companii de servicii contabile şi de consultanţă care au beneficiat de know-how din afară“.

Un antreprenor care are o suspiciune de fraudă în compania sa ar trebui să apeleze la serviciile unui contabil criminalist care începe investigaţia în primul rând uitându-se la cifre.

„El se uită să vadă cum stau cifrele aferente tranzacţiilor respective cu cifrele aferente companiei şi aşa mai departe. După care trebuie să documenteze tot ce înseamnă partea de tranzacţii: modul în care acele tranzacţii au fost monitorizate, aprobate etc. După aceea, el trece la partea de interviu cu oamenii care sunt implicaţi. Sigur că toate aceste activităţi sunt activităţi care ţin mai mult de ştiinţa criminalisticii, nu de ştiinţa contabilă. Dar ştiinţa contabilă este cea care permite documentarea“.

Astfel, contabilii care vor să se specializeze în contabilitate criminalistică învaţă tehnici de analiză a datelor, tehnici de interviu, complementare competenţelor contabile.

Modelele de business s-au dezvoltat, tranzacţiile au devenit tot mai complexe, iar globalizarea permite să faci tranzacţii oriunde în lume printr-un click.

„Toate aceste avantaje care au dus la dezvoltarea business-urilor au dus şi la rafinarea metodelor de fraudă. Şi atunci companiile trebuie să fie pregătite să facă faţă acestor noi provocări din perspectiva securităţii patrimoniului“.

Contabilitatea criminalistică acoperă două zone: expertiza contabilă judiciară şi extrajudiciară care este deja implementată în România de mulţi ani şi zona de investigaţii.

„Serviciile de expertiză contabilă judiciară apar atunci când deja fapta este identificată. Am identificat fapta şi am documentat fapta şi acum a angajat expertul contabil pentru a clarifica ceea ce s-a întâmplat şi pentru a estima valoarea pagubei. În schimb, partea de investigaţie este de fapt prima parte care ar trebui să existe de la detectare, care trebuie să aprindă imediat un bec roşu. În partea de investigaţie se corelează informaţiile, iar în urma investigaţiei se poate decide că a fost o alarmă falsă sau, din contră, că s-a mai descoperit ceva suplimentar faţă de suspiciunea iniţială“.

La nivel naţional există aproximativ 3.000 de experţi contabili judiciari, ale căror competenţe pot fi completate cu tehnici de investigaţie în aşa fel încât aceştia să devină contabili criminalişti, a mai spus şeful CECCAR.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.