Iohannis după întâlnirea cu Cîmpeanu: Putem să aducem şcolile în secolul 21

Autor: Mediafax Postat la 11 februarie 2021 99 afişări

Iohannis după întâlnirea cu Cîmpeanu: Putem să aducem şcolile în secolul 21

„Putem să aducem şcolile în secolul 21”, spune preşedintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Au fost identificate domeniile unde se poate face diferenţa cu banii europeni, a adăugat şeful statului.

Iohannis a afirmat că a discutat cu ministrul despre felul în care şcoala românească poate fi finanţată substanţial din banii europeni - peste 30 de miliarde de euro - care vor fi la dispoziţia României în următorii ani, „pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică cauzată de pandemie”.

„Dorim să oferim tuturor copiilor din România şansa de a învăţa suficient de bine pentru a avea o meserie serioasă, o meserie a viitorului în aşa fel încât toţi copiii să se realizeze ca oameni. Evident că în acelaşi timp ne dorim pentru dascăli, pentru tot personalul din învăţământ, un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, care îi face să aibă energie ca să dea o educaţie corespunzătoare tinerei generaţii”, a declarat preşedintele.

Au fost identificate domeniile unde „se poate facem diferenţa cu banii europeni”. Primul este digitalizarea învăţământului românesc: „Trebuie să fie digitalizat, asta înseamnă şi calculatoare şi tablete pentru toţi elevii, dar înseamnă, în realitate, mult mai mult, înseamnă platforme digitale pentru învăţământul online - fiindcă o să mai avem învăţământ online - , înseamnă digitalizarea întregului sistem şcolar”.

Iohannis a afirmat că „trebuie să ne pregătim pentru învăţământ online, trebuie să învăţăm din lecţiile pandemiei”.

În plus, este nevoie de materiale pentru învăţământul online, de materiale auxiliare, de pregătirea profesorilor şi învăţătorilor pentru învăţământul online.

Preşedintele a menţionat apoi capitolul „dotări”: „Nu s-au mai făcut dotări în şcolile româneşti pe foarte mulţi ani. Este nevoie de enorm de multe lucruri: calculatoare, tablete, mobilier şcolar, dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor şcolilor cu material didactic (...). Din păcate în ultimele decenii a fost în bună parte neglijat capitolul modernizare”.

„Cu toţii ne amintim că în fiecare toamnă aflăm statistici care ne nemulţumesc profund, şcoli care nu sunt autorizate, şcoli care nu au toate dotările necesare, şcoli care pur şi simplu nu au ajuns în secolul 21. Deci modernizarea şcolilor din România este esenţială. Putem cu aceşti bani să rezolvăm toate aceste probleme, putem să dotăm şcolile, putem să le modernizăm, putem să rezolvăm problemele cu instalaţiile sanitare, cu protecţia împotriva incendiilor şi putem să aducem şcolile în secolul 21 din punct de vedere al dotărilor”, a afirmat Iohannis.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ameninţat cu demisia dacă nu va primi, pentru anul 2021, un buget mai mare decât cel de anul trecut. El a declarat, joi, că dacă acest „minim” nu va fi asigurat, va fi nevoie de un alt ministru „care ştie să rezolve problemele fără resurse financiare”.

„Am afirmat public, în mod repetat şi în mod deliberat, că, dacă înţelegând constrângerile bugetare din acest an, constrângeri bugetare care nu sunt specifice doar României totuşi am o aşteptare clară, în valoare absolută, raportat la execuţia pe 2021, bugetul Ministerului Educaţiei în special şi bugetul educaţiei în general să fie mai mare, în valoare absolută faţă de execuţia bugetară pe 2020. Este un minim. Acest minim dacă va fi asigurat va fi acelaşi ministru la educaţie. Dacă nu va fi asigurat va fi un alt ministru al Educaţiei care ştie să rezolve problemele fără resurse financiare”, a spus, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

Declaraţia a fost făcută înaintea şedinţei cu Klaus Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
scoli,
intalnire,
invatamant,
dotare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.