LIVE: CONFERINŢA BM. Cum transformă companiile din România viitorul prin inovaţie şi sustenabilitate?

Iulian Tenchiu, ZF: Suveranismul faţă în faţă cu tractoarele şi maşinile străine, McDonalds şi Starbucks. Tinerii care l-au votat pe C.G. s-au dus după la KFC sau H&M şi n-au avut vreo problemă să finanţeze marile branduri globaliste

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 03 decembrie 2024 37 afişări

Iulian Tenchiu, ZF: Suveranismul faţă în faţă cu tractoarele şi maşinile străine, McDonalds şi Starbucks. Tinerii care l-au votat pe C.G. s-au dus după la KFC sau H&M şi n-au avut vreo problemă să finanţeze marile branduri globaliste

CCR a dat drumu la cronometru după validarea turului 1 al alegerilor prezidenţiale. Lupta finală pentru Cotroceni, Europa şi România a început. Meciul Lasconi-Georgescu e incredibil de strâns fără PSD. PSD se declara neutru aseară, dar în interiorul lui la ora la care scriu asta partidul deja e scindat între calea europeană şi „suveranism”. O poziţie mai clară o avem după discuţiile Ciolacu-Lasconi de azi.

Singura şansă ca Lasconi să ia victoria şi fără PSD ar fi probabil ca tot ce înseamnă societate civilă, de la consumatorii de social media, la influenceri şi personalităţi să se unească împotriva pericolului. Ca la Colectiv. Cu toate astea, eu ca şi consumator de social media, văd şi scena asta foarte fragmentată. Ceea ce s-a văzut şi la alegerile parlamentare. Atât societatea civilă cât şi Parlamentul suferă acum din cauza acestei divizări.

Suveranismul – cartea preferată a lui Georgescu. Ce e?

„Atribut inerent, inalienabil şi indivizibil al statului, care constă în supremaţia puterii de stat în interiorul hotarelor sale şi în independenţa ei în relaţiile cu alte state„ ne spune DEX-ul.

Deci cum ar veni, pe scurt de tot, în loc de America First avem un fel de România First. Dar e pe bune? E Georgescu un suveranist convins?

Au şi polonezii suveranişti, dar sunt ai lor

Răspunsul la întrebarea suveranismului nu e aici, e în Polonia. În urmă cu doar un an, actorii scenei politice de acolo vorbeau mai mult ca Georgescu decât ca Lasconi. Azi, la graniţele lor sunt garduri unde stă armata, care opreşte imigranţii inclusiv prin focuri de armă. Unii vor zice „şi ce?” „decât să ne fure joburile...” (pe care nu se bat oricum cei din ţară, cum nici la noi nu se bat, dar mă rog...).

În ciuda discursului, Polonia rămâne fără probleme una din cele mai mari economii europene, care poate să ia faţa Germaniei în top şi totodată e ţara cu cele mai mari cheltuieli militare via SUA din NATO.

Polonia, chiar dacă pe faţă se ceartă cu UE, e una dintre ţările care s-au dezvoltat economic ma ales cu sprijinul UE şi care primeşte în continuare şi azi vagoane cu bani europeni. Când noi alegeam dintre Iliescu şi Vadim ei primeau investitori străini, deschideau bursa şi dezvoltau bursa, etc.

În ciuda discursului, la finalul zilei, polonezii au lucrat cu UE şi NATO la maxim pentru ţară. Dacă e să vorbim de acest suveranism, exemplul pozitiv,  în măsura în care se poate spune aşa ceva despre un curent care duce mai degrabă spre zona extremismului decât a moderaţiei şi normalităţii, este Polonia.

Pe lângă asta, polonezii dacă ar putea (fără să declanşeze un război total) ar muşca din ruşi. Cu toţi radicalii de la conducere, cu tot extremismul, niciodată n-au lăudat „înţelepciunea rusă”, sau leadershipul rus sau orice legat de Rusia, ba chiar au făcut fix opusul şi dacă cuvintele nu ajung, cheltuielile lor militare sigur nu mint.

Când vreodată a zis Georgescu ceva bun de UE sau NATO de cheltuieli militare sau de atragere de fonduri europene? Singura dată când s-a declarat pro UE/NATO a fost acum câteva zile după ce două săptămâni presa şi societatea civilă l-a tot tras de mânecă pentru discursul pro rus şi după ce Politico, una din cele mai mari platforme care urmăresc arena politică internaţională, l-a luat la întrebări. Până atunci absolut nimic.

Azi 3 decembrie 2024 ne salută cu căldură rusească de pe X, fostul Twitter,  Alexander Dughin, arhitectul ideologiei putiniste, şi ne anunţă triumfător că „România va fi parte din Rusia”.

Dacă domnul Geogescu nu este pro Rusia, şi de fapt e un iubitor de ţară fără limite de ce nu a ieşit până acum să spună că astfel de declaraţii sunt absolut deplasate, false, periculoase şi că România nu are treabă cu Rusia, iar istoric vorbind n-ar fi vrut vreodată să aibă? Chiar şi aşa măcar de ochii lumii...

Despre economie. Care sunt pe scurt cele mai mari dileme

Cu ce paşi începem dansul? Ca indiferent de conducere problemele economiei sunt aceleaşi. Deficitele nu dispar doar pentru că iese Georgescu, datoriile nu se şterg pentru că vorbeşte el patru limbi străine, câteodată în acelaşi timp. Inflaţia nu se dezumflă pentru că suntem sau vom fi suverani.

Ţara asta, autostrăzile, spitalele , şcolile şi orice vedeţi pe stradă s-a dezvoltat cu bani europeni, aşa  încet, dar s-a dezvoltat. Fermierii, votanţi C.G. fără probleme, fac agricultură pe tractoare şi utilaje care costă cât un apartament, luate cu bani de la UE. Şi dacă ei ar fi singurul exemplu poate ar trebui să mă opresc din scris, dar nu e.

Un votant C.G. mi-a vorbit de naţionalizare ca soluţie pentru economie. Întrebarea e: ce naţionalizezi? Că dacă brandurile străine care au ridicat economia aud de asta fug, cum au fugit şi din Rusia. Mai rămân în discuţie brandurile româneşti care au susţinut economia, dar niciodată singure. Mereu a fost un dans între investiţiile străine, brandurile de afară şi afacerile româneşti şi investiţiile româneşti.

Apropo, tinerii care l-au votat pe C.G. s-au dus după la KFC sau H&M şi n-au avut vreo problemă să finanţeze marile branduri globaliste. Şi ştiu pentru că am vorbit cu ei. Ştiu cazuri de oameni cu 2.000 de euro salariu care merg oriunde în lumea asta când şi cum vor, pe care dacă îi scuturi puţin cad din ei iPhone, Armani, Nike şi alte simboluri ale occidentului decadent şi al demonilor globalişti.

Să zicem că Georgescu nu ne scoate din NATO sau UE, dincolo de frică, adevărul este că preşedintele nu ia singur aceste decizii şi puterea preşedintelui român, indiferent de nume, nu se compară cu cea a omologului său din SUA.

Pe plan extern în schimb, vom fi reprezentaţi de un pro rus care vorbeşte engleza mai rău ca Iliescu şi are nişte idei care îl fac pe Vadim dintr-o dată să pară digerabil, ceea ce pe termen lung s-ar putea traduce şi într-o reticenţă mai mare din partea investitorilor, deci în mai puţini bani cu care să îţi acoperi problema banilor.

Realitatea e că UE/NATO nu îl aşteaptă pe Georgescu să se hotărască dacă preferă vodka sau McDonalds-ul şi blugii. În Ungaria pentru ca nu e respectat până la capăt statul de drept UE a blocat fonduri de miliarde de euro.

Cam cât timp credeţi că va trece cu partide ca AUR, SOS şi POT în Parlament şi Guvern şi cu Georgescu preşedinte până să zică UE că banii europeni nu sunt pentru anti-europeni şi NATO/SUA că nu apără rusofili?

Cu ce bani îţi începi orice fărâmă de drum economic dacă se închide robinetul ? Ce resurse avem noi ca să ne descurcăm singuri ? Rusia are gaz şi petrol, China e fabrica lumii, şi nici ele nu se descurcă total singure şi se bazează la final pe capitalism şi alianţe, fie ele şi doar comerciale, chiar dacă sunt dictaturi. Ce ţară din lume asta se mai descurcă absolut singură în 2024?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
branduri,
fata,
finantare,
h&m,
kfc,
masini

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.