John Lipsky, FMI: Romania trebuie sa se protejeze contra potentialelor efecte ale crizei din zona euro
Intarirea supravegherii bancare si a masurilor de preventie trebuie sa fie o prioritate pentru autoritati, in scopul protejarii contra efectelor adverse potentiale de pe urma turbulentelor financiare din Europa, apreciaza John Lipsky, directorul in exercitiu al FMI, cu ocazia evaluarii stadiului de indeplinire de catre Romania a programului convenit cu Fondul.
Sistemul bancar ramane insa lichid si bine capitalizat, iar autoritatile au monitorizat cu grija riscurile la nivelul bancilor de marime medie si mica si a subsidiarelor bancilor din ariile periferice ale zonei euro, constata Lipsky.
Pentru FMI, prioritatea ramane aplicarea accelerata a planurilor de reforma a companiilor de stat, intre care introducerea unui rol mai mare al sectorului privat, consolidarea reglementarii in sector si aducerea preturilor la nivelul pietei. "Acestea vor fi esentiale pentru ameliorarea eficientei economice si stimularea cresterii", sustine Lipsky.
Romania a indeplinit toate tintele din program asumate pana acum, iar economia a inceput sa-si revina din recesiune, insa este necesara continuarea eforturilor, atat in privinta reformei companiilor de stat, cat si in aria fiscala, unde va fi nevoie de eforturi suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, pentru a imbunatati structura cheltuielilor de capital, absorbtia fondurilor europene, reducerea arieratelor si administrarea fiscala.
"Presiunile inflationiste au fost mai mari decat s-a anticipat, din cauza socurilor globale legate de preturile la alimente si carburanti, astfel incat autoritatile au anuntat, in mod corect, trecerea la o politica monetara mai restrictiva", adauga John Lipsky.
Consiliul Director al FMI a aprobat luni prima evaluare a noului acord stand-by si va pune imediat la dispozitia Romaniei a doua transa, de 481 de milioane de euro. Programul pentru noul acord, in valoare de 3,5 miliarde de euro, esalonat pe 12 luni, a fost aprobat de FMI la 31 martie. Autoritatile romane au notificat FMI ca intentioneaza sa trateze acordul drept unul de tip preventiv si deci sa nu faca uz de sumele de bani aferente.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro