Le Monde: În România, parchetul anticorupţie îi face pe politicieni să tremure
Alegerile prezidenţiale din România sunt, pe hârtie, dintre cele mai disputate, 14 candidaţi înfruntându-se duminică în primul tur, dar adevărata bătălie are loc pe un alt front, cel al justiţiei, comentează cotidianul Le Monde, în ediţia electronică.
Printre cei 14 candidaţi figurează Elena Udrea, o blondă elegantă, susţinută în cursa electorală de actualul preşedinte, Traian Băsescu, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, dar şi Vadim Tudor, un extremist care vrea să-şi vândă Dacia pentru a finanţa o campanie în care doar el crede. Doi candidaţi se detaşează şi, potrivit sondajelor, vor ajunge în turul doi, prevăzut pentru 16 noiembrie: actualul premier socialist Victor Ponta şi liderul Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, provenit din minoritatea germană, scrie publicaţia franceză.
Adevărata bătălie are însă loc pe un alt front: cel al justiţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), condusă de o doamnă de fier, Laura Kovesi, a început o operaţiune care vizează întregul eşichier politic. Palmaresul DNA se îmbogăţeşte de la un an la altul: 743 de condamnări în 2012, 1.041 în 2013 şi peste 1.500 anul acesta. Printre acestea se numără şi cea a fostului premier Adrian Năstase, condamnat în 2012 la doi ani de închisoare pentru corupţie.
"Procurorii sunt independenţi. Putem ancheta miniştri, parlamentari, magistraţi, ofiţeri de poliţie sau directori de societăţi publice. Nu avem nici o problemă să anchetăm orice caz de corupţie", declară Laura Kovesi.
DNA a cerut ridicarea imunităţii a nouă foşti miniştri şi parlamentari implicaţi în scandalul Microsoft, precizează Le Monde, menţionând de asemenea dosarele Lukoil şi EADS. "În aceste dosare, statul a pierdut aproximativ un miliard de euro", a declarat Monica Macovei, candidată la preşedinţie şi fost ministru al Justiţiei. Această sumă, care corespunde bugetului anual al capitalei României, ar fi putut finanţa construcţia a 200 de kilometri de autostrăzi, într-o ţară în care infrastructura este învechită, comentează cotidianul francez.
Această operaţiune a justiţiei dezvăluie existenţa unei caracatiţe cu multiple tentacule. La 17 octombrie, o altă anchetă a zguduit viaţa politică din România. Deputatul Viorel Hrebenciuc, eminenţa cenuşie a Partidului Social Democrat, a fost acuzat de corupţie şi trafic de influenţă. Conform raportului procurorilor, el ar fi obţinut 120 de kilometri pătraţi de pădure - echivalentul a jumătate din suprafaţa Bucureştiului. La 15 octombrie, procurorii l-au audiat pe această temă şi pe senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, adaugă Le Monde.
"Vom continua să anchetăm în pofida declaraţiilor politicienilor împotriva noastră. Procurorii noştri sunt insensibili la influenţe, iar dosarele noastre vizează reprezentanţi ai tuturor partidelor politice", afirmă Kovesi, citată de Le Monde, care conchide că această ofensivă fără precedent a procurorilor zguduie o clasă politică suspectată că tolerează o corupţie endemică în România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro