Lecţia pe care ne-o dă Bulgaria, după raportul MCV
Timp de un deceniu, România şi Bulgaria au făcut echipă, după intrarea în Uniunea Europeană, ocupând, inevitabil, ultimele două locuri ale oricărui clasament economic, social sau cultural.
În tot acest timp, orgoliul naţional românesc s-a hrănit cu mulţumirea că nu am fost, în general, pe ultimul loc al pomenitelor clasamente, de unde un tratament uşor superior, cumva ironic, aplicat vecinilor bulgari. Uite că acum europenii rup această frăţie, prilej cu care ne putem exprima nemulţumirea faţă de cei ce, vezi, dragă Doamne, au ce au cu noi şi ne nedreptăţesc.
Desprinderea de Bulgaria, care nu va mai fi monitorizată şi, mai mult, a fost lăudată de oficialii Uniunii, a fost fin ironizată de unii oficiali români, atâta cât a fost băgată în seamă, lucru nedrept, pentru că dacă e să socotim cu numere, sunt multe domenii în care bulgarii ne pot da liniştiţi lecţii.
Este adevărat că bulgarii poate nu o duc strălucit, au problemele lor economice, politice, cu corupţia sau cu criminalitatea. Dar au şi multe lucruri bune, care i-au făcut să ne depăşească în multe privinţe.
Aşadar, pe numere, de la cele mai simple la cele mai grele.
82% dintre gospodăriile româneşti au maşină de spălat, 92% dintre gospodăriile bulgăreşti.
Un român cheltuie în medie, într-o vacanţă, 124 de euro, un bulgar cheltuie 179 de euro.