Les Films de Cannes à Bucarest: 11 filme premiate pe Croazetă, în premieră românească - VIDEO
Cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest aduce 11 pelicule care au fost premiate pe Croazetă în premieră la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPro, în perioada 23 - 29 octombrie.
Din selecţia anunţată de organizatori fac parte laureatul cu Palme d'Or şi câştigătorii premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d'Or şi Un Certain Regard, dar şi câteva dintre filmele din competiţie care au atras atenţia presei, precum "Tale of Tales" şi "Louder than Bombs", informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Considerat marele favorit pentru Palme d'Or, "The Assassin", de Hou Hsiao-hsien, a câştigat premiul pentru regie la Cannes şi a fost propus de Taiwan la o nominalizare pentru categoria "cel mai bun film într-o altă limbă străină alta decât engleza" la Oscar 2016. Filmul este o superbă explorare a istoriei artelor marţiale. În timpul dinastiei Tang, în secolul al IX-lea, o femeie-asasin primeşte ordin să omoare un nobil pe care îl iubise cândva. Hou Hsiao-hsien este unul dintre cei mai importanţi regizori contemporani, fiind autorul filmului "A City of Sadness" (1989), recompensat cu Leul de Aur la Veneţia.
Mult-aşteptatul "The Lobster", de Yorgos Lanthimos, a fost distins cu trei trofee la Cannes - premiul juriului, o menţiune specială Queer Palm, dedicată producţiilor cu tematică LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali), şi premiul al doilea Palm Dog, pentru cel mai charismatic câine.
Scenaristul şi regizorul mexican Michel Franco l-a distribuit pe Tim Roth în rolul principal în "Chronic", câştigător al premiului pentru cel mai bun scenariu. El îl interpretează magistral pe David, un îngrijitor specializat în lucrul cu bolnavii aflaţi în fază terminală, un bărbat laconic, care lasă să vibreze în jurul personalităţii sale tristeţea şi durerea reprimate - un film dur şi onest despre singurătate şi suferinţă, comparat cu "Amour" (2012), al lui Michael Haneke.
"La loi du marché", regizat de Stéphane Brizé, i-a adus actorului francez Vincent Lindon premiul pentru interpretare la Cannes, trofeu care încununează cariera sa de peste 30 de ani. Vincent este Thierry, "morocănosul suprem", un bărbat de 51 de ani care trebuie să răspundă la o întrebare aparent simplă: cât de multe eşti dispus să faci pentru a-ţi păstra slujba obţinută după 20 de luni de căutări?
Matteo Garrone, care are deja în palmares două mari premii ale juriului, pentru "Gomorra" (2008) şi "Reality" (2012), a revenit în competiţia de la Cannes cu "Il racconto dei racconti/ Tale of Tales", o adaptare a primei cărţi de basme din lume, "Pentamerone", de Giambattista Basile, apărută în 1600. O lume bizară, fantastică, dominată de regi, prinţese, vrăjitori, ursitoare şi căpcăuni, în care Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones şi John C. Reilly au roluri centrale. Imprevizibil şi plin de umor, filmul a fost comparat cu "Monty Python and the Holy Grail" (1975), de Terry Gilliam şi Terry Jones. Matteo Garrone s-a întâlnit cu spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest în 2012.
La patru ani după ce "Oslo, 31 august" a fost proiectat la Cannes, regizorul norvegian Joachim Trier îi aduce laolaltă pe Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, David Strathairn şi Amy Ryan pentru "Louder Than Bombs". Este drama intensă şi emoţionantă a unui tată şi a celor doi fii ai săi care trebuie să facă faţă amintirilor, dar şi secretelor din trecut, atunci când se reunesc în casa familiei, la trei ani după pierderea soţiei şi mamei lor, un celebru fotograf de război.
În programul festivalului vor mai figura din competiţia oficială a Cannes filmele"Dheepan", de Jacques Audiard, premiat cu Palme d'Or, "Mon Roi", de Maïwenn, pentru care Emmanuelle Bercot, invitată specială la Bucureşti, a primit trofeul de interpretare, "Our Little Sister", de Hirokazu Koreeda, "Mountains May Depart", de Zhangke Jia, şi "Sicario", de Denis Villeneuve.
Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro