LITIGII: Amanari avocatesti
Americanii de la Noble Ventures au pierdut procesul cu statul roman, dar distractia abia incepe. Iar guvernul de la Bucuresti nu pare convins ca astfel de procese sunt treburi cat se poate de serioase, desi are in fata experientele neplacute pe care le-au avut alte tari est-europene.
Americanii de la Noble Ventures au pierdut procesul cu statul roman, dar distractia abia incepe. Iar guvernul de la Bucuresti nu pare convins ca astfel de procese sunt treburi cat se poate de serioase, desi are in fata experientele neplacute pe care le-au avut alte tari est-europene.
Mai multe companii romanesti si-au anuntat intentia de a ataca statul roman la Curtea de arbitraj international a Centrului International pentru Reglementarea Disputelor Relative la Investitii (ICSID) cam in acelasi timp in care se astepta verdictul judecatorilor in cazul Noble Venture, castigat in final de statul roman. Doua si-au materializat deja demersul: EDF Services, operator de magazine duty-free, si fratii Ioan si Viorel Micula (actionarii grupului European Drinks) au deschis deja actiuni la ICSID la sfarsitul lunii iulie, respectiv in octombrie.
Ce face statul roman? Isi cauta inca avocati. Abia in septembrie a mandatat Ministerul de Finante sa selecteze o casa de avocatura si abia acum doua saptamani acesta a demarat procedurile de selectie. Termenul limita de depunere a candidaturilor a expirat vinerea trecuta, dar deocamdata nu se stiu casele de avocatura intrate in competitie. Iar saptamana aceasta reprezentantii caselor de avocatura candidate sunt asteptati la deschiderea plicurilor. Cat va dura procedura de selectie a avocatilor inca nu se stie. Dar orice amanare poate duce la pierderea procesului, dat fiind ca statul roman a fost nevoit sa schimbe deja corespondenta fara consiliere de specialitate.
In tot acest timp, procesele continua fara ca statul roman sa aiba avocati; in cazul EDF deja a fost selectat tribunalul arbitral (fiecare parte are dreptul de a-si alege un arbitru, un al treilea fiind numit din oficiu), ceea ce inseamna ca statul roman a numit un arbitru in procesul EDF fara consilierea avocatilor. Pericolul consta in faptul ca, cel putin intr-o prima faza, statul poate intampina probleme in pregatirea apararii, pentru ca "reclamantii stiu foarte bine ce documente sau pretentii au, in timp ce statul inca nu a selectat aparatorii", spune Cornel Popa, partener al firmei de avocatura Tuca si Asociatii.
Cornel Popa a facut parte din echipa care a aparat statul roman in procesul cu Noble Ventures pe vremea cand era avocat la Musat si Asociatii. Comisia de selectie va alege dintre casele de avocatura care si-au depus candidaturile pana vineri, iar in alcatuirea punctajului va cantari greu experienta in procesele de la curtea de arbitraj. Asta inseamna un avantaj atat pentru casele de avocatura internationale in consortiu cu firme locale, cat si pentru casa de avocatura Tuca si Asociatii, ai carei avocati au asistat statul roman in procesul cu Noble Ventures.
Deocamdata, procesele deja incepute sunt inca intr-o faza incipienta: pretentiile fostului operator duty-free EDF si cele ale fratilor Micula nici nu sunt cunoscute inca - insa si in aceste cazuri, ca si in cel al Noble ventures, despagubirile solicitate pot fi de ordinul sutelor de milioane de dolari.
Iar cele doua procese sunt doar varful aisbergului, dat fiind ca alte trei companii si-au anuntat in ultimii ani intentia de a da in judecata statul roman. Este vorba de grupul Rompetrol (dupa scandalul anchetarii lui Dinu Patriciu si a altor membri ai conducerii), compania Gavazzi Steel (proprietar pentru scurt timp al combinatului siderurgic de la Otelu Rosu) si Cross Lander (compania care detine Aro Campulung). Deocamdata, Rompetrol a inceput negocierile cu reprezentanti ai Guvernului, solicitand daune pentru pierderile provocate de retinerea presedintelui grupului, Dinu Patriciu, negocieri care ar putea duce la evitarea arbitrajului international.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro