Liviu Jicman: Este o ediţie a FFE pe care o sperăm memorabilă pentru că avem un număr record de filme
Vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR) Liviu Jicman a declarat, joi seară, în deschiderea Festivalului Filmului European (FFE) de la Bucureşti, că speră ca cea de-a 19-a ediţie a evenimentului să fie una memorabilă, având în vedere numărul record de producţii cinematografice din program.
Astfel, pentru prima oară, Festivalul Filmului European a fost deschis de o producţie românească, "Acasă la tata", de Andrei Cohn, cu Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Florin Zamfirescu şi Nataşa Raab.
"Este o ediţie pe care o sperăm memorabilă, pentru că avem un număr record de filme, dar mai important este, poate, că sunt şi filme de foarte bună calitate pe care vă invit să le descoperim împreună în următoarea săptămână", a declarat Liviu Jicman.
Vicepreşedintele ICR a mulţumit echipei, partenerilor, ambasadelor şi institutelor culturale care s-au ocupat de organizarea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European. "Vreau să ne bucurăm aici (Cinema PRO, n.r.), la Elvira Popescu şi la Cinema Studio de producţii foarte importante, dar şi de alte evenimente pe care le puteţi descoperi în programul festivalului", a completat Jicman.
Amalia Enache, gazda galei, a precizat că se deschide astfel un festivalul al filmelor care nu sunt saturate de efecte speciale, "dar în care putem vedea tot felul de artificii cinematografice obţinute adesea doar cu o cameră în mână, mai puţin cu ajutorul computerelor". "Un festival al filmelor fără bugete spectaculoase, dar cu acea 'grande bellezza' a cinematografiei europene, un festival cu staruri care nu ţin niciodată prima pagină a revistelor pentru operaţii sau pentru rochiile pe care le poartă, care nu generează trafic nebun pe internet şi milioane de like-uri pe Facebook, dar care generează ceva mult mai important şi anume emoţie", a adăugat aceasta.
În deschiderea FFE a fost proiectat şi spotul de promovare a evenimentului cinematografic, care reproduce o cunoscută scenă din filmul "La Dolce Vita" al regizorului Federico Fellini, Tudor Giurgiu, realizatorul materialului şi ambasadorul onorific al FFE, mulţumind actorilor Manuela Hărăbor şi Emilian Oprea, "pentru că s-au lăsat plouaţi de foarte multe ori".
"Filmele din program au fost selectate cu mare grijă, am regăsit multe titluri recente importante, premiate la mari festivaluri, filme foarte bune şi sper ca publicul să dea curs îndemnului de a veni la festival", a completat Giurgiu.
Pe de altă parte, Tudor Giurgiu a spus că, în urmă cu câteva zile, s-a simţit "un pic inconfortabil" în poziţia de ambasador onorific al Festivalului Filmului European. "Este vorba de nişte cuvinte pe care le-am auzit în presă, acum două zile, la o conferinţă de presă organizată de ICR. Personal, nu aş dori să mă asociez cu nişte poziţii extreme şi foarte radicale şi neplăcute din punctul meu de vedere faţă de activitatea acestui institut", a spus Giurgiu, referindu-se la un discurs al academicianului Nicolae Breban, la prima conferinţă de presă a noului preşedinte al Institutului Cultural Român, Radu Boroianu.
Giurgiu a spus că, în urmă cu câţiva ani, meritul echipei conduse de Horia-Roman Patapievici a fost extraordinar în a pune ICR pe hartă. "După cum meritul mandatului lui Lilian Zamfiroiu este unul la fel de important, pentru că s-a dovedit că ICR îşi poate recăpăta, în condiţiile unui buget mai auster, o stare de normalitate şi o stare de dialog cu creatorii. Sunt la fel convins că domnul Boroianu, atât cât ne cunoaştem şi ne-am revăzut ieri, va şti să imprime aceeaşi direcţie. M-aş bucura şi mi-aş dori să se întâmple aşa, aceste poziţii extreme să dispară şi să iubiţi artiştii, creatorii, oamenii care au fost înaintea dumneavoastră în institut", a declarat Tudor Giurgiu.
Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura în Bucureşti (7 - 14 mai) şi în patru oraşe din ţară - Craiova (15 - 17 mai), Iaşi şi Târgu-Mureş (22 - 24 mai) şi Hunedoara (29 - 31 mai) -, oferindu-le cinefililor 56 de producţii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) provenind din 26 de ţări europene.
Programul celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European prezintă şi o serie de evenimente conexe. Proiecţii multimedia şi concerte live de Ziua Europei, cu duoul Disco Sigareta şi instalaţia interactivă Cross Reality by Kotki Visuals, atelierele de educaţie cinematografică pentru elevi cu criticul de film Ileana Bîrsan şi atelierul de critică de film susţinut de Andrei Rus se numără printre evenimentele festivalului.
De asemenea, se vor desfăşura ateliere de critică de film, de educaţie cinematografică pentru elevi, workshop-ul de animaţie pentru copii Anim'est, proiecţii multimedia şi concerte live.
Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat. În funcţie de voturile exprimate, premiul publicului va fi oferit la gala de închidere de pe 14 mai.
Accesul la filme este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală zero, care pot fi obţinute de la casele de bilete, în ziua proiecţiei. La galele de deschidere şi de închidere, accesul se face pe bază de invitaţie. La unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă. Detalii vor fi oferite în curând, pe www.ffe.ro.
De asemenea, Anim'est - workshop de animaţie pentru copii (8-13 ani), sub îndrumarea lui Vasile Alboiu, face parte din programul evenimentului cinematografic.
Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul FFE, calendarul proiecţiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, participarea la votul pentru acordarea premiului publicului şi alte informaţii se găsesc pe www.facebook.com/ffeRomania.
Partenerii FFE sunt Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Cinema Elvira Popescu, Asociaţia K'arte, Cinema ARTA, primăria Municipiului Craiova, primăria Municipiului Iaşi, primăria Municipiului Tîrgu-Mureş, primăria Municipiului Hunedoara şi Castelul Corvinilor.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro