Liviu Voinea: Majorarea contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu a fost discutată cu FMI în ultimii doi ani
Creşterea contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu a fost discutată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a susţinut ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arătând că în ultimii doi ani, de când participă el la discuţiile cu FMI, nu a fost abordată o astfel de temă.
"Nu s-a discutat, cel puţin în ultimii doi ani de când particip eu la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional", a spus Voinea.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat luni, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), că au fost discuţii globale pentru o eventuală creştere a contribuţiei pentru asigurările de sănătate până la 14%, precizând că acesta nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern, iar până acum nu există o decizie în acest sens.
"A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea", a spus secretarul de stat, Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei "frici de noi taxe".
Întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a răspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată."
"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a mai spus Săndesc.
Secretarul de stat a precizat că la discuţiile cu oficialii FMI au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Ministerului de Finanţe.
Ministrul Sănătăţii a declarat însă că nu vor fi majorate contribuţiile la sănătate nici în acest an şi nici în anii următori, iar o asemenea dezbatere nu a avut loc în Guvern, precizând că în 2010 au existat propuneri privind posibile majorări, dar au rămas la stadiul de discuţii.
"Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro