LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Locul de basm din ţara noastră despre care puţini români au auzit. Paradisul sălbatic care rivalizează cu Austria şi Elveţia

Postat la 02 iulie 2024 90 afişări

Barajul Oaşa este un lac de acumulare pe râul Sebeş, la graniţa judeţelor Alba şi Sibiu, în Munţii Şureanu. Situat la altitudinea de 1255 m, cu o suprafaţã de 441ha şi 136 mil. m3 de apã, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeş.

Barajul Oaşa, amplasat în Defileul Oaşei, este obiectivul principal pentru întreaga amenajare şi a intrat în funcţiune în anul 1979. Este construit din anrocamente (gneise micacee şistoase) cu mascã din beton armat. Are înãlţimea la coronament de 91 m, lãţimea maximã la bazã de 250 m (în zona taluzului), lãţimea la coronament de 10 m şi lungimea maximã de 300 m. Acumularea realizatã, Lacul Oaşa, cu un volum util de 136 mil. m3, are o suprafaţã de 460 ha şi o lungime de aproximativ 6 km. Pentru ridicarea debitului a fost captat râul Ciban. S-a ales ca soluţie acest tip de baraj, deoarece balastul existent în zonã prezenta un procent ridicat de micã, ceea ce îl face impropriu pentru prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit.

În anul 1980 a fost pusã în funcţiune centrala subteranã Gâlceag, care valorificã potenţialul energetic înmagazinat în lacul Oaşa.

Hidrocentrala Gâlceag, de tip cavernã, cu aducţiunea principalã constituitã dintr-o galerie lungã de 8,2 km, este echipatã cu douã grupuri de tip Francis de 75 MW fiecare. De asemenea, prin intermediul Staţiei de pompare Gâlceag ce conţine douã hidropompe cu putere de 10 MW fiecare, acumularea Oaşa primeşte, tot suplimentar, şi apele râului Cugirul Mare (zãgãzuite de barajul de la Canciu). În viitorul apropiat lacul de la Canciu va ma fi alimentat şi de apele râului Cugirul Mic prin intermediul aducţiunii secundare Rîul Mic - Sipcea ( galerie subteranã cu lungimea de cca 3400 m).

Principalii afluenţi ai râului Valea Frumoasei (numele râului Sebeş pânã la vãrsarea în lac) sunt: Tãrtãrãu, Curpãtu, Sãlãnele, Smida, Valea Mare.

Peştele predominant în lacul de acumulare este pãstrãvul şi crãietele (boiştean). Barajul este traversat de DN67C (Transalpina) care leagã oraşele Sebeş şi Novaci.

Sursa: www.wikipedia.org

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
elvetia,
austria,
romani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.