Mai este interesat Iulius Group de controversatul proiect imobiliar de 3 miliarde euro de la Romexpo?

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Roxana Rosu Postat la 16 iulie 2021 217 afişări

Mai este interesat Iulius Group de controversatul proiect imobiliar de 3 miliarde euro de la Romexpo?

Grupul Iulius, fondat de omul de afaceri Iulian Dascălu, nu are în acest moment un contract activ pentru participarea la realizarea proiectului Romexpo, iar focusul dezvoltatorului imobiliar s-a mutat în totalitate pe proiectele pe care le care deja în dezvoltare, a declarat pentru ZF Sebastian Mahu, head of asset management la Iulius.

„S-a vorbit mult despre propunerea de revitalizare a Romexpo, lansată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, însă în acest moment nu avem un contract activ, iar focusul nostru a fost mutat în totalitate pe proiectele pe care le avem în diferite stadii de dezvoltare.“, a precizat Sebastian Mahu.

Grupul Iulius deţine proiectele mixte Palas din Iaşi şi Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi câteva clădiri de birouri. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe.

Grupul a demarat în 2020 lucrările la Palas Campus, o investiţie de 120 de milioane de euro într-un proiect mixt, la Iaşi, iar în acest an a început şi dezvoltarea a două proiecte sub numele Family Market, în judeţul Iaşi.  

Toate proiectele imobiliare dezvoltate de Iulius Group au generat anul trecut afaceri de 522 de milioane de lei, cu 12% mai puţin faţă de 2019. Tot cumulat, aceleaşi proiecte au adus un profit de 6 milioane de lei în 2020, de la 70 de milioane de lei în 2019 şi 434 de milioane de lei în 2018.  Singurul avans al afacerilor a fost raportat pentru componenta de birouri din Iulius Town Timişoara, de la 52 de milioane de lei la 64 de milioane de lei. Cele mai abrupte scăderi se remarcă la proiectele de retail, pe fondul tuturor restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Proiectul imobiliar de la Romexpo, o investiţie de circa 3 miliarde euro, a născut o serie de discuţii încă de la lansarea idei, în 2020.  

Camera de Comerţ a Municipiului Bucureşti, care deţine 91,26 % din Romexpo SA, a anunţat în iunie 2020 asocierea cu Iulius Group pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar de aproape 3 miliarde euro pe terenul centrului expoziţional, inclusiv prin modernizarea complexului şi construcţia a 14 clădiri pentru birouri, locuinţe, hoteluri, spaţii comerciale şi muzeu.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, Camera de Comerţ  urma să primească prin transfer, cu titlu gratuit, terenul de 46 ha de la Romexpo. În prezent, CCIR are drept de folosinţă pe o perioadă de 49 de ani a terenului aflat în proprietatea privată a statului .

Ulterior, fondul de investiţii sud-african NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din Româ­nia, a anunţat că vrea să cumpere terenul, prin participarea la o licitaţie publică, subliniind că transferul gratuit creează un precedent periculos. Compania şi-a declarat intenţia de a se implica într-un proiect dezvoltat pe terenul de la Romexpo fie prin cumpărarea la preţul pieţei a terenului sau a unei părţi din teren, fie prin asocierea cu statul român.

La rândul lui, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, pe 31 martie, reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit a terenurilor de la Romexpo, aflate în proprietatea privată a statului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
proiecte,
romexpo,
dezvoltare,
contract

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.