Manageri de inchiriat
Cine n-are manageri sa-si cumpere. Sau mai bine sa-si inchirieze. In Romania, preluarea temporara a managementului unei companii - un serviciu cunoscut in jargonul consultantilor sub numele de "interim management" - nu a existat.
Cine n-are manageri sa-si cumpere. Sau mai bine sa-si inchirieze. In
Prin 1991, pe cand era "boboc" la
Acelasi tip de consultanta il ofera MCL Medical, dar specializat pe managementul cabinetelor stomatologice din Bucuresti. Primul contract a fost semnat in luna august si i-au urmat alte 12. Inspirati de posibilitatea creditarii prin retailer pentru achizitia de electronice si electrocasnice, cei de la MCL au inventat dosarul de creditare pentru pacientii veniti la stomatolog, dosar pe care il preiau de la cabinet si il duc la banca. Treptat, ei spera sa castige increderea medicilor cu care lucreaza si sa primeasca in sarcina si contabilitatea, si reprezentarea juridica, iar in final managementul complet.
Acest tip de serviciu, prin care consultantul devine manager in compania-client, reprezinta in Europa circa 1% din totalul pietei de consultanta in management si 10% din serviciile de consultanta in resurse umane, conform studiului Federatiei Europene a Asociatiilor de Consultanta in management, FEACO Survey 2005. Mai exact, o piata de 500 de milioane de euro.
In
Granita intre ceea ce face un manager interimar si un consultant care presteaza servicii de "interim management" e destul de difuza. "In general, «interim management» apare cand intre o firma de consultanta mica si foarte mica si companie se creeaza o relatie stransa si se transforma, dintr-un contract pe proiect, intr-un contract pe o perioada mai lunga de timp, cu obiective precise", spune Marian Ene, care povesteste cum de fiecare data el trebuie sa intrerupa relatiile cu clientul. Pana acum, Ene a fost director de marketing la Policolor, cel mai mare producator roman de lacuri si vopsele, unde avea ca misiune sa restructureze complet departamentul pe care il conducea. Apoi a jucat rolul "unui fel de director executiv" la compania specializata in cursuri de limbi straine Romcommunicate, pe care a afiliat-o la reteaua internationala de profil International House.
"A fost un simulacru de contract de management", isi descrie Ene experienta. A urmat apoi furnizorul de servicii de birotica si papetarie Top Birotica, in cadrul caruia a facut parte dintr-o echipa care avea ca obiectiv "aducerea companiei de la un nivel la alt nivel". De curand, a inceput negocierile pentru preluarea fotoliului de manager general al unei alte companii pe care trebuie sa o restructureze, dupa ce isi va crea o echipa de manageri. "Aceasta este marea provocare a companiilor acum", spune consultantul, "de a trece de la nivel antreprenorial la nivel managerial".
Mihai Svasta, presedintele Asociatiei Consultantilor in Management din
"Senzatia mea este «ca interim managementul» nu este o solutie cu care firmele se lauda, pentru ca el poate fi semnul unei crize sau al unei slabiciuni interne", este de parere presedintele AMCOR. Situatia descrisa de Svasta se aplica insa mai ales in cazul companiilor mari. Pentru cele mici si mijlocii, pe care le are in vizor Marian Ene, contractarea unui manager interimar pare naturala. In general, antreprenorii sunt cei care au inceput afacerile in urma cu cinci-zece ani, cand nu aveau nici experienta, nici cunostinte si le-au dezvoltat mai mult din instinct, pana cand au ajuns la o limita de la care nu mai stiu ce sa faca. "Fie nu mai stiu ce sa faca sa vanda mai mult, fie s-au plictisit, vor sa faca altceva sau nu mai simt ca afacerea e solida", isi sintetizeaza Marian Ene observatiile adunate din discutiile cu antreprenorii. Sau pur si simplu "simt presiunile concurentei".
Numarul firmelor romanesti care ar putea ajunge in aceasta situatie e estimat de Marian Ene la 10.000. Acestea sunt firme mici sau mijlocii, cu cateva milioane de euro cifra de afaceri, dar in care "toata lumea vorbeste cu toata lumea, toata lumea se ocupa de orice si nimeni de ceva anume, clientii sunt cunoscuti de toata lumea, nu exista un sistem informatic si nici unul informational, nu exista proceduri", spune consultantul. "Maine-poimaine intram in Europa, unde exista reguli care se respecta. Or, ei nu sunt invatati cu reguli."
Pe langa aceasta nevoie a antreprenorilor romani de a intra in pas cu lumea, alte fenomene vin in intampinarea pietei de "interim management" in
Un alt fenomen favorabil deschiderii pietei spre "interim management" este acceptarea de catre companii a serviciilor profesionale externalizate, consultanta fiind unul dintre ele. "Exista o tendinta generala ca firmele sa externalizeze segmente din activitate catre firme de consultanta", spune Svasta, dand ca exemple recrutarea, gestiunea personalului, functia de ITsi functia financiara, "si in acest sens ele externalizeaza uneori conducerea executiva, rezultand «interim management»".
Cat de bine se castiga din asta? In general, tarifele pe care le percep consultantii in management din Romania variaza, in functie de pozitia consultantului, de la 50 de euro pe zi - cat percepe un junior consultant - la 2.000 de euro pe zi - tariful unui senior partner. Marian Ene spune ca incaseaza de doua ori si jumatate salariul unui director de marketing intr-o companie mare, lucrand doar patru-cinci ore pe zi. Pentru MCL Medical e devreme sa vorbeasca deja de venituri, dar cifra de afaceri prognozata pentru 2006 este de 240.000 de euro, spune Mihai Pogorevici. Insa ambitiile lui sunt de extindere pana la pragul critic de 20 de cabinete stomatologice pe sector in Bucuresti, pana la finele anului, dupa care limita va fi data doar de granitele tarii. Cel putin pana la aderare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro