Managerii despre Generaţia Y la muncă. Cătălin Olteanu: Valorile lor sunt mai degraba consumiste

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 15 septembrie 2014 79 afişări

În prezent reprezintă mai mult de o treime din forţa de muncă globală şi peste un deceniu vor domina piaţa muncii, societatea, finanţele, tehnologia. Generaţia Y este un tăvălug care, cu ochii în telefon, cu like-uri şi cu abordări personale se pregăteşte să schimbe lumea. Am întrebat un număr important de oameni de afaceri şi companii cum îi privesc şi ce aşteptări au de la Generaţia Y. Cum privesc companiile angajaţii tineri, ce provocări apar, ce tensiuni şi ce schimbări? Răspunde Cătălin Olteanu, CEO la compania FM Logistics:

- Ce pondere au tinerii in compania dv?

43,69% sunt tineri cu varsta pana in 30 de ani inclusiv şi 38,55% cu varsta sub 30 de ani.

- Cum este sa fii sef de Generatia Y?

Pentru mine e mai usor, imi este mult mai usor sa lucrez cu cei care vor sa invete ceva nou, care pot asimila mai usor, decat sa ma lovesc de paradigme de genul "pe vremea mea" sau "mai ficior, fac chestia asta de xx ani nu ma inveti tu pe mine". Au rezistenta la schimbare mica, si curiozitate fata de tehnologie - cel putin tinerii de la noi (ca ex subsidiara FM din Romania a fost benchmark in ultimii ani la foarte multe implementari de new technology

- Care sunt principalele caracteristici ale generatiei Y?

  • Au putere de munca, dar nu au rabdare
  • Inteleg sistemele noi, se descurca usor cu noile tehnologii,
  • Nu e vina lor pentru ca de multe ori scoala nu i-a pregatit pentru ce inseamna in realitate un job
  • Sunt insa destul de multi care au inceput sa lucreze din timpul scolii si se remarca
  • Au probleme in a-si alinia asteptarile la ceea ce pot face (ma refer la asteptari salariale peste ceea ce pot ei oferi angajatorului)

-  Care le sunt punctele forte si care slabiciunile?

Puncte forte

  • Pot duce mult, si atunci cand reusesti sa ii motivezi parcurg acele "extra-miles"
  • Sunt familiarizati cu noile tehnologii
  • Majoritatea vorbesc engleza
  • Sunt pragmatici si mult mai flexibili

Slabiciuni

  • Se plictisesc repede
  • Valorile lor sunt mai degraba consumiste
  • Lipsa de experienta, mai ales "incapacitatea de a compune mesaje" - ii duce in zone conflictuale prin decodarea eronata a mesajelor transmise (pe romaneste, scriu mailuri de parca bat cuie cu tastatura)

- Sunt ei diferiti de generatiile  X (1960 - 1980) sau Baby Boomers (1940 - 1960)?

E diferenta mare - cei nascuti in 40-60 au avut o tinerete entuziasta, dar s-au transformat intr-o generatie care platea oalele sparte de parintii lor; cei nascuti in 60-80 s-au trezit ca s-au pregatit pentru viata planificata a economiei socialiste si habar n-au ce sa faca in capitalism, au apasat butonul de reset si s-au adaptat, au fost flamanzi sa demonstreze ca pot, sa arate ceva, unii din ei cu mare succes; cei nascuti dupa revolutie se lovesc de povestile despre comunisms, pe care nu l-au trait, nu inteleg de ce parintii sau bunicii se tot leaga de trecut, vor mai mult, dar scoala pe care au facut-o nu i-a pregatit suficient, au sarit etape in educatie si ii incurca in relatia directa cu generatia anterioara,

- Cat cantaresc pentru tineri cariera, provocarea, pasiunea, succesul, loialitatea fata de companie?

Depinde multe de atitudinea companiei fata de ei; nu are legatura cu varsta ci cu respectul pe care compania il arata angajatilor; as putea spune ca sunt mai putin loiali decat parintii si bunicii lor, dar asta pentru ca au alte oportunitati

- A adus Generatia Y schimbari in organizatia dv?

Daca ne uitam la procentul de tineri, as spune ca ei fac organizatia! sunt curajosi, invata repede, cu ei organizatia este foarte flexibila si adaptabila!

- Ce schimbari ati facut dv pentru a va adapta organizatia la nevoile lor?

Nu cred ca s-a pus problema de vreo schimbare. Firma e tanara - avem 10 ani de la infiintare, notabil pentru noi este investitia in training, in educatie. as spune ca slefuim talente in permanenta

- Cum credeti ca va evolua piata muncii?

Asta e o intrebare politica. Periodic se schimba generatiile care conduc, si fiecare generatie influenteaza economia functie de experienta traita. Pentru moment cred ca nu au de lucru doar cei ce nu vor sa munceasca. Mai exista o discrepanta mare intre asteptari salariale si capacitate de munca. Practic legea muncii, care este excesiv de protectiva cu angajatul, se intoarce impotriva acestuia pe termen lung, demotiveaza, si tinerii sunt primii influentati - asta este educatia pe care o primesc acum, si asta vor livra cand vor conduce societatea.

- Dincolo de piata muncii, care vor fi schimbarile pe care le aduc tinerii in societate?

Pasiunile lor, visele lor, nevoile si asteptarile lor sunt cele care induc consum. la varsta lor nu isi pun prea mari probleme de viitor, si nu aduna, ci consuma. Tinerii sunt poate singura parte din societate care consuma indiferent de starea economiei, pentru ca ei pot spera in schimbare, au viata in fata.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
generatie,
manageri,
piata muncii,
tineri
/actualitate/managerii-despre-generatia-y-la-munca-catalin-olteanu-valorile-lor-sunt-mai-degraba-consumiste-13270756
13270756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.