Marele plan pentru exterminarea paradisurilor fiscale şi pentru a forţa multinaţionalele să plătească impozit unde fac profituri

Autor: Alex Ciutacu Postat la 08 aprilie 2021 67 afişări

Marele plan pentru exterminarea paradisurilor fiscale şi pentru a forţa multinaţionalele să plătească impozit unde fac profituri

Administraţia Biden a propus un nou model pentru taxarea corporaţiilor multinaţionale, care ar forţa cele mai mari companii din lume să plătească impozite guvernelor naţionale în funcţie de vânzările pe care le au în fiecare ţară, ca parte a unui plan complex care implică şi introducerea unei cote minime de impozitare la nivel global, potrivit FT.

Documentele trimise către cele 135 de naţiuni care negociază în prezent reguli de taxare internaţională la Paris arată că americanii au propus un plan prin care vizează profiturile globale ale celor mai mari companii, inclusiv ale giganţilor americani de tehnologie, indiferent de prezenţa fizică a companiilor în ţările în care fac profituri.

Scopul planului este de a da o direcţie negocierilor care au loc în cadrul OECD, organizaţia naţiunilor dezoltate, vizând un sistem internaţional de taxare mai stabil, care ar putea opri răspândirea iniţiativelor precum taxe digitale aplicate la nivel naţional. Totodată, schimbarea sistemului de taxare la nivel global ar putea opri practica prin care unele multinaţionale mută profituri şi încearcă pe cât posibil să evite plata taxelor.

Ce curpinde planul administraţiei Biden

Propunerea americanilor a fost gândită de Janet Yellen, secretarul Trezorieriei americane, împreună cu echipa sa de experţi.

Acest plan vizează adresarea nemulţumirilor fundamentale pe care le au Statele Unite şi alte economii dezvoltate în ceea ce priveşte actualul sistem internaţional de taxare, însă fără a încerca să schimbe cu totul actualul sistem.

Cel mai important lucru pentru americani este să obţină o cotă minimă de impozit pe profit impusă la nivel global, ceea ce i-ar permite administraţiei Biden să încaseze bani de la cele mai profitabile corporaţii americane, fără a se teme că acestea îşi vor muta profiturile în alte ţări. Este de menţionat că americanii văd această cotă la 21%.

Un impozit minim global ar putea elimina avantajele oferite pe care le au acum paradisurile fiscale şi ţările cu taxe reduse precum Irlanda, întrucât aceste ar fi nevoite să atragă businessuri prin facilităţi concrete, care nu sunt de ordin fiscal.

În al doilea rând, propunerea ar trebuie să le dea tuturor ţărilor dreptul de a taxa anumite elemente din profiturile globale generate de cele mai mari multinaţionale ale lumii în baza vânzărilor realizate în ţara respectivă.

Prin această iniţiativă, naţiunile îşi pot reasigura cetăţenii că cele mai mari corporaţii din lume nu pot opera în ţările lor fără să plătească taxe.

Este de menţionat că segmentul de vânzări supus taxării în fiecare ţară în parte nu este unul mare, ceea ce ar putea să-i dezamăgească pe cei care îşi doreau ca întreg sistemul de taxe să devină unul global, cu toate veniturile supuse taxelor în fiecare ţară.

De ce acum

Propunerile americanilor vin în contextul în care atât Fondul Monetar Internaţional cât şi Banca Mondială îşi desfăşoară săptămâna aceasta întâlnirile anuale de primăvară.

Mai mult, Casa Albă vrea să strângă sume suplimentare din impozitul pe profit de până la 2.500 de miliarde de dolari în decursul următorilor 15 ani, în parte pentru a susţine un plan masiv cu investiţii de 2.000 de miliarde de dolari în infrastructură, energie vede şi producţie.

După aproape un deceniu, negocierile OECD pentru sistemul de taxare au fost aşezate pe două segmente principale. Primul pilon pe care se negociază vizează un nou regim de taxare la nivel global pentru marile corporaţii multinaţionale, în timp ce al doilea pilon aflat în discuţii adresează ideea introducerii unui impozit minim la nivel global.

Propunerea i-ar permite administraţiei Biden să majoreze taxele pentru companiile americane, fără a se teme că eforturile îi vor fi subminate de alte ţări prin taxe mai mici, în contextul în care ar exista acest impozit minim la nivel glboal.

Un alt punct de fricţiune între economiile lumii este reprezentat de taxele digitale. Washington a ameninţat că va aplica tarife suplimentare unor ţări precum Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania, în contextul în care consideră discriminatoare taxele digitale impuse de guvernele acestor ţări pentru a putea impozita activitatea marilor grupuri americane de tehnologie.

Dacă planul americanilor va fi acceptat, celelalte ţări ale lumii vor putea să-şi majoreze încasările de la marile grupuri americane de tehnologie şi de la alte multinaţionale care au operat până acum în jurisidcţia lor plătind taxe nesemnificative.

Propunerea a primit deja susţinerea lui Mario Draghi, actualul premier al Italiei, care prezidează întrunirea G20 din acest an. El susţine propunerea americanilor menită să deblocheze negocierile şi este de acord cu introducerea unui impozit minim global.

Ţinând cont că Italia este una dintre ţările care au impus unilateral o taxă digitală, sprijinul lui Mario Draghi ar putea juca un rol important în deblocarea discuţiilor.

Nadia Calvino, vicepremier pentru Economie în Spania, a declarat pentru Bloomberg că este încurajator faptul că Washingtonul se întoarce la masa negocierilor. Ea crede că se poate ajunge la un consens în această vară, dar vede încă o serie de detalii „foarte importante” în propunerea americanilor care sunt subiect de negociere.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.