Marile bănci centrale ale lumii sunt bombardate de date care le încurajează să meargă pe calea majorărilor agresive de dobânzi. Probabil că aşa şi vor face
În zona euro, inflaţia a accelerat la un nou maxim istoric, aducând un argument în plus pentru care Banca Centrală Europeană trebuie să ia în considerate o majorare agresivă de dobânzi în şedinţa de săptămâna viitoare, scrie Bloomberg.
În zona euro, inflaţia a accelerat la un nou maxim istoric, aducând un argument în plus pentru care Banca Centrală Europeană trebuie să ia în considerate o majorare agresivă de dobânzi în şedinţa de săptămâna viitoare, scrie Bloomberg.
Preţurile de consum din bloc au urcat cu 9,1% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut, peste aşteptările medii ale economiştilor ce indicau 9%.
Cel mai rapid urcuş al preţurilor de la introducerea monedei euro din urmă cu peste două decenii îi va determina pe strategii din Frankfurt să caute un echilibru delicat: dobânzile trebuie majorate suficient pentru a împinge inflaţia înapoi către ţinta de 2%, dar nu atât de sus încât să sufoce orice avânt economic rămas pe fondul temerilor privind o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti în această iarnă.
Întrebarea acum este dacă noile date sunt suficiente pentru a determina BCE să majoreze dobânzile cu 75 de puncte bază. O astfel de majorare a fost aplicată de banca centrală americană (Fed) de două ori deja, deşi oficialii BCE avertizează împotriva urmării unei căi similare în condiţiile în care Europa se pregăteşte de recesiune.
Şase membri ai consiliului guvernator al băncii au declarat public că cred că o majorare de peste 50 de puncte bază ar trebui discutată, pieţele punând probabilitatea unei majorări cu 75 de puncte la peste 60%. Alţi oficiali au pledat pentru precauţie, însă. Philip Lane, economist-şef al băncii, a îndemnat recent pentru un „pas constant“ al majorărilor pentru minimizarea riscului de perturbări, în timp ce Fabio Panetta, membru al boardului executiv al BCE, a declarat că o economie în încetinire va ajuta la temperarea inflaţiei.
În SUA, numărul posturilor vacante şi un indicator al încrederii consumatorilor au depăşit aşteptările, relevând soliditatea cererii gospodăriilor şi a pieţei muncii, ce riscă să susţină presiunile inflaţioniste şi sporind probabilitatea ca Fed-ul să decidă o a treia majorare de 75 de puncte bază a dobânzilor.
Indicatorul privind încrederea consumatorilor a urcat la un maxim pe trei luni, semnalând de asemenea planuri mai ferme de achiziţii de electrocasnice şi autovehicule.
Între timp, numărul locurilor de muncă vacante a crescut în mod neaşteptat la 11,2 milioane în iulie, aproape de un nivel record.
Combinate, cele două cifre indică cerere solidă de forţă de muncă şi cerere rezistentă din partea gospodăriilor, chiar în condiţiile în care bancherii centrali ameircani apasă mai tare pe frânele politicii monetare. În lipsa unei încetiniri a cheltuielilor consumatorilor şi o temperare a presiunilor salariale, lupta Fed-ului cu inflaţia va deveni şi mai dificilă.
Investitorii înclină acum către o nouă majorare de 75 de puncte bază a dobânzilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro