Craciun fericit!

Marius Ionescu, NNDKP: Credem că ANAF va ajunge să facă 60% din inspecţiile fiscale din birou în 2023 sau din 2024. În momentul actual, 40% din controale se fac documentar

Autor: Răzvan Botea Postat la 12 octombrie 2022 91 afişări

ANAF va ajunge să realizeze 60% din inspecţiile fiscale fără să se deplaseze la sediul contribuabilului, este de părere Marius Ionescu, Partener şi Coordonator, NNDKP Consultanţă Fiscală.

Marius Ionescu, NNDKP:  Credem că ANAF va ajunge să facă 60% din inspecţiile fiscale din birou în 2023 sau din 2024. În momentul actual, 40% din controale se fac documentar

ANAF va ajunge să realizeze 60% din inspecţiile fiscale fără să se deplaseze la sediul contribuabilului, este de părere Marius Ionescu, Partener şi Coordonator, NNDKP Consultanţă Fiscală.

„Credem că ANAF va ajunge să facă 60% din inspecţiile fiscale din birou în 2023 sau din 2024. În momentul actual, 40% din controale se fac documentar”, a spus el.

ZF şi casa de avocatură NNDKP organizează astăzi, 12 octombrie, conferinţa Legal & Tax, Ediţia A 7-A: Anul 2022, un an (şi) mai complicat. Impactul modificărilor fiscale şi din domeniul energiei asupra companiilor.

Ce a mai spus Marius Ionescu:

Statul român colectează cu 22% mai bine decât anul trecut. Dar asta este partea oficială. În secret, ca să zic aşa, toată lumea aşteaptă să vadă cât este bucata de compensare la energie şi cum va afecta până la urmă deficitul bugetar. Până acum s-a acordat foarte puţin pentru compensări.

Avem un cerc ciudat prin care statul ia cu o mână de la jucătorii din piaţa de energie şi dă cu altă mână la consumatori şi cifrele ar trebuie să se închidă, dar nu se închid, pentru că undeva pe parcurs compensările ajung mai mari decât taxele puse pe industrie, ceea ce este foarte ciudat.

România s-a angajat să scadă deficitul. Este adevărat, dar scăderea ar trebui să fie destul de abruptă. Avem o ajustare de 1,8% din PIB la anul şi la anul încă o ajustare de 1,5% din PIB.

Modificările fiscale recente vor aduce în jur de 0,5% din PIB. Este de aşteptat ca reforma ANAF să producă 2,5 spre 3% din PIB, dar în niciun caz nu se va întâmpla la anul sau în 2024.

Legat de proiectul care este acum pe Codul de Procedură Fiscală sunt foarte multe lucruri bune. Este şi un lucru prost: se dublează penalităţile dacă nu se plăteşte decizia de impunere în termenul de plată. Până acum, dacă nu plăteai decizia de impunere în termenul de plată puteai să ceri o eşalonare de la ANAF.

ANAF are foarte multe jaloane de îndeplinit prin PNRR, dar şi foarte mulţi bani de primit. Prin PNRR, ANAF va primi 350 mil. euro ca să se reformeze.

Vedem un început de controale mai masive pe zona de preţuri de transfer. Aici se atacă mai agresiv pierderile fiscale. ANAF consideră că dacă eşti parte dintr-un grup fiscal nu ai voie să faci pierderi în România. Dacă faci pierderi, ei vin şi atacă această pierdere pe reguli de preţuri de transfer.

Credem că ANAF va ajunge să facă 60% din inspecţiile fiscale din birou în 2023 sau din 2024. În momentul actual, 40% din controale se fac documentar.

În funcţie de nişte criterii, anumite entităţi îşi vor publica situaţia fiscală pe site şi se poate vedea ce taxe plăteşte un grup la sediu, ce taxe plăteşte în toate ţările unde au operaţiuni, inclusiv în România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anaf,
birou,
controale,
documentar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.