Mihai Precup, secretar de stat, Cancelaria Prim-Ministrului: Bani sunt, investitori sunt, avem nevoie de oportunităţi. Trebuie să punem toate aceste lichidităţi disponibile pe piaţa de capital la muncă pentru economia românească, pentru a genera locuri de muncă, pentru a avea companii mai puternice, cu salarii mai mari şi mai transparente

Autor: Ştefan Stan Postat la 19 septembrie 2024 28 afişări

Mihai Precup, secretar de stat, Cancelaria Prim-Ministrului: Bani sunt, investitori sunt, avem nevoie de oportunităţi. Trebuie să punem toate aceste lichidităţi disponibile pe piaţa de capital la muncă pentru economia românească, pentru a genera locuri de muncă, pentru a avea companii mai puternice, cu salarii mai mari şi mai transparente

Avem nevoie de oportunităţi, investitori sunt. Nu putem avea doar statul care să deţină peste 50% din piaţa de capital, avem nevoie de investitori privaţi, să ajutăm companiile din sectorul privat să se maturizeze, să fie eligibile pentru piaţa de capital. Cu toţii ştim, bani sunt, este o oportunitate unică să punem toate aceste lichidităţi disponibile în piaţa de capital la muncă pentru economia românească, pentru a genera locuri de muncă, pentru a avea companii mai puternice, cu salarii mai mari şi mai transparente, a declarat Mihai Precup, secretar de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, în cadrul Conferinţei ZF Piaţa de Capital 2024, Ediţia a III-a.

”Vă aduceţi aminte şi discuţiile de anul trecut cu Hidroelectrica. Fiind o listare foarte mare, era un proces de discuţii, dacă sunt suficienţi investitori pe piaţa de capital să absoarbă toată listarea respectivă. Nu numai că s-a finalizat cu succes, dar a fost suprasubscrisă. Nu cred că avem probleme de investitori, avem nevoie de noi oportunităţi, mai ales din sectorul privat, să diversificăm”, a spus el.

Ce a mai declarat Mihai Precup:

- Trebuie să mutăm discuţiile din cercul elitist înspre taverne, ca să putem să dezvoltăm piaţa de capital. În ultimii ani, am participat la nenumărate discuţii pe acest subiect. Şi ASF are argumentele ei, şi fondurile de pensii au argumentele lor, soluţia din punctul meu de vedere este dialogul, să stea la masă, să discute punctual. Îmi doresc să văd dialog.

- Eu cred foarte tare că Bursa de Valori Bucureşti a crescut foarte mult în ultimii ani. Încă avem mult de recuperat raportat la principalul actor din Europa de Est, bursa din Varşovia, şi cred că vom vedea în continuare o dinamică pozitivă, pentru că puterea de cumpărare din România creşte, companiile se dezvoltă. Companiile de stat generează undeva la jumătate din capitalizarea bursieră la BVB. Dacă adăugăm şi companiile unde statul este acţionar minoritar, vorbim de aproape 60% din capitalizarea bursieră. Este bine din perspectiva în care avem companii puternice, solide, care se vor dezvolta pe termen lung.

- România în următorii ani va juca un rol strategic în ceea ce priveşte atât independenţa energetică a ţării noastre, dar şi de stabilitate pentru întreaga regiune. Cred că toate aceste companii vor aduce un plus de valoare pentru piaţa de capital. Avem unul dintre cele mai mari payout ratio pe aceste companii, un dividend de 90% din profitul anual. Eu îmi doresc să văd oameni interesaţi să investească.

- Guvernul şi-a asumat foarte clar în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cel puţin trei listări, cel puţin una în sectorul de energie, cel puţin una în transporturi. Există un grup de lucru la nivelul guvernului care analizează oportunităţile. Dacă ne uităm la dividendele distribuite la bugetul de stat, avem 5 companii care generează peste 87% din dividendele plătite efectiv cash la buget.

- Cred că avem întreprinderi publice care acum sunt regii autonome, cum este Romsilva, unde va trebui să îşi definească statutul. Anul trecut doar Romsilva a plătit la bugetul de stat 233 mil. lei dividende. Conform legii, trebuie ca în maxim 3 ani de la aprobarea legii să definească partea de societate comercială cu partea de reprezentare a statului. Un nou candidat puternic va veni chiar din rândul regiilor autonome.

- Am avut anul trecut o listare record cu Hidroelectrica, cea mai mare listare din Europa de Est şi una dintre cele mai mari din Europa. Avem până în 2026 timp să facem listările la care ne-am angajat. Anul 2025 îl vad ca un an de pregătire pentru listare, iar anul acesta se lucrează pentru a se identifica acele companii.

- Am avut o întâlnire cu reprezentantul cabinetului premierului Japoniei, sunt foarte doritori să subscrie, sunt convins că vor fi suprasubscrise şi acestea. Nu sunt un obiectiv din punct de vedere valoric, statul român nu are probleme în a se finanţa, însă ajută statul să îşi diversifice baza de investitori instituţionali. Nu cred că e o problemă valorică. Regulamentul şi toată procedura din spate a fost făcută cu Banca Mondială. Acum se lucrează la finalizarea pachetului de proiecte verzi şi pentru finalizarea acestui proiect. Mi-e greu să spun dacă obligaţiunile Samurai o să le vedem până la finalul anului sau nu, pentru că nu e 100% în puterea mea. Ştiu că este o dorinţă foarte mare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata de capital,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.