Militari americani, lăudaţi că au evitat un masacru într-un tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris. Actorul Jean-Hugues Anglade, rănit uşor la mână, în incident - VIDEO
Un carnagiu a fost evitat vineri, într-un tren Thalys care asigura o legătură între Amsterdam şi Paris, după ce militari americani au imobilizat un bărbat puternic înarmat care a deschis focul, într-un atac aparent terorist, la opt luni de la atentatele din capitala Franţei, relatează AFP online.
Doi dintre militari au fost răniţi, unul de un glonţ, celălalt cu o armă albă, dar vieţile lor nu sunt în pericol.
Cel puţin un foc de armă a fost tras la bordul trenului de mare viteză Thalys 9364, la ora locală 17.50 (18.50, ora României), în zona localităţii Oignies (Haute Picardie).
Un "atac terorist", potrivit premierului belgian Charles Michel, a fost evitat mulţumită "sângelui rece", dar şi a "marelui curaj", salutat de către ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, ale celor doi militari americani care se aflau la bordul trenului.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, ar fi intervenit şi un al treilea american, pentru a-l neutraliza pe atacator. Americanii l-ar fi reperat după ce l-au auzit reîncărcând arma, potrivit primelor elemente ale anchetei. Suspectul avea asupra sa o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov, un pistol automat, nouă încărcătoare şi un cutter, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Unul dintre pasagerii americani a fost rănit superficial, cu o lovitură de cutter, la niveul unui cot, şi a suferit o fractură la nivelul unui deget. El a fost spitalizat la Arras. Al doilea, rănit prin împuşcare la nivelul toracelui, a fost transportat cu un elicopter la CHU Lille.
Bernard Cazeneuve, care s-a dus la Gara din Arras, şi-a exprimat "admiraţia" şi "recunoştinţa" faţă de aceşti pasageri "deosebit de curajoşi", fără care Franţa "poate s-ar fi confruntat cu o dramă teribilă".
Preşedintele François Hollande a dat asigurări că se face totul "pentru a se face lumină" asupra faptelor şi că el va "coopera strâns" cu premierul belgian în cadrul anchetei. Secţia Antiteroristă a Parchetului din Paris s-a sesizat în anchetă.
Premierul Manuel Valls şi-a exprimat la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, "susţinerea faţă de victime" şi "gratitudinea faţă de cei care au intervenit".
Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat "profunda recunoştinţă pentru curajul şi reacţia rapidă a mai multor pasageri, inclusiv membri ai armatei americane care, într-un mod altruist, l-au imobilizat e atacator". El a adus un omagiu "acţiunilor eroice" care probabil au împiedicat "o tragedie şi mai mare".
Ca într-un film
Actorul francez Jean-Hugues Anglade, care se afla la bordul trenului, a fost uşor rănit.
Suspectul, care a urcat la bordul trenului la Bruxelles, a fost arestat imediat după ora locală 18.00 (19.00, ora României) în Gara din Arras, unde a fost oprit trenul Thalys, şi plasat în arest preventiv. Potrivit primelor elemente ale anchetei, el ar avea 26 de ani, ar fi un marocan sau ar fi de origine marocană şi avea dosar la serviciile de informaţii.
Bărbatul a trăit în Spania, unde încă locuia până recent, şi a fost semnalat de către serviciile spaniole de informaţii serviciilor franceze de informaţii.
"Surse din cadrul unităţii antiteroriste spaniole au anunţat că acest tânăr, care apărea în registre ca fiind radical, a avut reşedinţă în Spania timp de un an, până în 2014, când a decis să se mute în Franţa. Aceleaşi surse au precizat că autorul atacului a călătorit, ulterior, în Siria, după care a revenit, la scurt timp după aceea, în Hexagon", scrie cotidianul spaniol El Pais.
Damien, un parizian în vârstă de 35 de ani, descrie un bărbat "în bustul gol, destul de slab", cu o "puşcă'. "O persoană cu un tricou verde, rasă-n cap (potrivit primelor elemente un militar american) l-a văzut, s-a aruncat asupra lui şi l-a placat", povesteşte el.
La câţiva paşi, în vagonul 12, se afla Christina Cathleen Coons, o newyorkeză în vârstă de 28 de ani, aflată în vacanţă în Europa. "Am auzit focuri de armă, fără îndoială două, şi un tip s-a prăbuşit", spune ea. Era "sânge peste tot", continuă ea, arătând fotografii de la faţa locului, care fac acum înconjurul lumii, pe reţele de socializare.
Aceşti doi pasageri au fost preluaţi, alături de alte câteva sute, într-un gimnaziu situat în apropiere de Gara din Arras, unde li s-au distribuit gustări.
Între timp, poliţia tehnică şi ştiinţifică a percheziţionat trenul, găsind doar un singur cartuş, potrivit unei surse apropiate dosarului. Identităţile celor 554 de pasageri din tren au fost verificate, iar bagajele le-au fost percheziţionate.
Pasagerii au fost trimişi, după aceea, la Paris, unde un prim tren a sosit sâmbătă, la ora 00.36 (1.36, ora României) în Gara de Nord.
"Era ca într-un film, numai că se întâmpla în realitate", a declarat o pasageră, Arcange Shannon. "În tren, am auzit alarma sunând în mai multe rânduri, intermitent, dar nu ne-am făcut prea multe griji, ne-am spus că, fără, îndoială, fuma cineva la toalete", povesteşte ea. Coborând din tren, ea a văzut "o persoană aşezată pe un scaun, cu mâinile pline de sânge şi faţa tumefiată".
La Paris, SNCF le-a propus călătorilor să ia masa, camere de hotel şi asistenţă psihologică.
Tot vineri după-amiaza, locomotiva unui TGV care efectua o legătură între Marsilia şi Paris, a luat foc dintr-un motiv necunoscut, antrenând evacuarea a 800 de persoane la Saint-Quentin-Fallavier, în Isère. Potrivit unui purtător de cuvânt al SNCF, "nu există nicio suspiciune cu privire la un atentat în acest stadiu".
Actorul Jean-Hugues Anglade, rănit uşor la mână, în incident
Actorul francez Jean-Hugues Anglade, care se afla la bordul trenului, a fost uşor rănit în timp ce "încerca să acţioneze semnalul de alarmă", potrivit unui purtător de cuvânt al Societăţii Naţionale Franceze de Căi Ferate (SNCF).
Senzual, ambiguu şi foarte sensibil, francezul Jean-Hugues Anglade a avut mereu reputaţia unui actor pasionat. Indiferent de rolul pe care l-a interpretat sau de limba în care a fost nevoit să portretizeze un personaj, Anglade a dat mereu impresia unui actor care poate juca în orice gen cinematografic. De la apariţia sa nud alături de Béatrice Dalle, în "Betty Blue/ 37", până la a interpreta rolul unui homosexual, în "L'homme blessé / The Wounded Man", de la a da viaţă regelui Franţei, în "Regina Margot", până la a juca rolul unui poliţist canadian, alături de Angelina Jolie şi Ethan Hawke, în " Identităţi furate/ Taking lives", Jean-Hugues Anglade a reuşit să se facă recunoscut la nivel internaţional, se arată pe site-ul imdb.com.
Jean-Hugues Anglade s-a născut pe 29 iulie 1955, în Franţa, fiind fiul unui medic veterinar şi al unei asistente sociale. Jean-Hugues Anglade a fost admis, în 1975, la Conservatorul Naţional Superior de Artă Dramatică de la Paris, unde a urmat cursurile lui Antoine Vitez. În paralel, a apărut în câteva seriale TV ("Un comique né", de Michel Polac, "La Peau de chagrin", de Michel Favart), înainte de a debuta, în 1982, pe marele exran, în "L'Indiscrétion", de Pierre Lary.
Un an mai târziu, Patrice Chéreau îl distribuie în filmul "L'Homme blessé", în care interpretează rolul unui individ bulversat de descoperirea că este homosexual. Primul său rol marcant îi aduce o nominalizare la premiul César pentru cel mai promiţător actor.
După ce joacă alături de Michel Piccoli, în "La Diagonale du fou", Jean-Hugues Anglade interpretează The Roller Skater, în "Metroul (1985), cel de-al doilea lungmetraj al lui Luc Besson. Odată ce a interpretat rolul Zorg din "Betty Blue/ 37" (1986), o adaptare după cartea omonimă a lui Philippe Djian, Jean-Hugues Anglade capătă statutul de "star" şi o nouă nominalizare la premiul César pentru cel mai bun actor de această dată, potrivit allocine.fr.
În 1996, Jean-Hugues Anglade a trecut de la actorie la regie. Acesta a realizat filmul "Tonka", care, însă, nu s-a bucurat de o primire călduroasă, pentru Anglade urmând o perioadă mai puţin fastă.
Printre cele mai recente filme în care Anglade a jucat se numără "Men Don't Lie" (2014), "Cealaltă viaţă a lui Richard Kemp/ L'autre vie de Richard Kemp" (2013), "Amitiés sincères" (2012), "Marchizul/ Le marquis / Marchizul" (2011), "Mineurs 27" (2011).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro