Ministerul Finanţelor va avea 4,5 miliarde de lei, în plus cu 25,5% faţă de 2017

Autor: Dan Straut Postat la 03 decembrie 2017 48 afişări

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 4,56 miliarde de lei, cu 25,54% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ca ordonator principal, MFP va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 4,7 miliarde de lei.

Potrivit proiectului, plitica de administrare fiscală - una dintre principalele atribuţii ale MFP - are ca obiective pentru anul 2018:

- Creşterea conformării voluntare

- Stimularea conformării voluntare la declarare şi la plată

- Revizuirea procedurilor de administrare fiscală

- Reducerea evaziunii fiscale

- Definirea guvernantei implementării modelului european de management al riscurilor de neconformare

- Revizuirea procedurilor antifrauda, în conformitate cu modelul european de management al riscurilor

- Combaterea fraudelor vamale

- Îmbunătăţirea cadrului metodologic şi procedural necesar diminuării subdeclararii impozitelor, taxelor şi contribuţiilor

- Îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii

- Creşterea calităţii serviciilor destinate contribuabililor

- Creşterea transparenţei şi a rolului de prevenţie

- Reducerea costurilor de conformare ale contribuabililor

- Creşterea eficienţei colectării

- Reducerea arieratelor fiscale

- Maximizarea implicării ANAF în stabilirea cadrului legal în vederea eficientizării activităţii de administrare

- Îmbunătăţirea modalităţii de prognozare şi raportare a veniturilor fiscale

- Modernizarea ANAF

- Îmbunătăţirea guvernanţei ANAF şi întărirea cooperării internaţionale

- Implementarea cu succes a Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale RAMP.

Proiectele MFP cofinanţate din fonduri europene nerambursabile sunt următoarele:

Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020

− „Dezvoltarea capacităţii de administrare a datoriei publice guvernamentale prin utilizarea instrumentelor financiare derivate”. Bugetul proiectului este de 3,63 milioane de lei (cu TVA), iar durata de implementare a proiectului este de 18 de luni

− „Întărirea capacităţii administrative a Ministerului Finanţelor Publice în implementarea măsurilor de sprijin de natura ajutorului de stat”. Bugetul proiectului este de 6,1 milioane de lei (cu TVA), iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.

Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020

− „Formare continuă a personalului Autorităţii de Certificare şi Plată în vederea gestionarii eficiente a Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii (FESI)”, în valoare de 1,1 milioane de euro

− „Sprijinirea Autorităţii de Certificare şi Plată în vederea gestionarii eficiente a Fondurilor Europene Structurale şi de Investitii”, în valoare de 7,4 milioane de euro

− „Sprijin pentru finanţarea parţială a cheltuielilor de personal efectuate, în perioada aprilie 2015 - decembrie 2017 de Ministerul Finanţelor Publice, pentru personalul Direcţiei Generale Autoritatea de Certificare şi Plată şi cel al Direcţiei Generale de Inspecţie Economico-Financiară Serviciul de Inspecţie Fonduri Europene implicat în sistemul de coordonare, gestionare şi control al FESI”, în valoare de 6,99 milioane de lei.

Per ansamblu, 22 de ministere vor primi bani în plus în 2018, în timp ce la alte cinci fondurile vor scădea, se arată în sinteza proiectului de buget.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BUGET 2018,
MINISTERUL FINANŢELOR,
ANAF

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.