Miniştrii de Externe din UE se întâlnesc de urgenţă în urma tragediei imigranţilor de la Mediterana
Premierul italian Matteo Renzi a îndemnat la organizarea unui summit UE săptămâna aceasta, pe tema înrăutăţirii crizei migraţiei în sudul ţării sale, după ce 700 de persoane s-au înecat în Mediterana sâmbătă după-amiaza, relatează The Guardian în ediţia electronică.
Acţiunea UE este necesar să fie considerată o prioritate, a apreciat el, precizând că bilanţul înecurilor înregistrate de la începutul anului a ajuns la 1.500 - de 50 de ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În contextul în care această criză urmează să domine, luni, reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, Renzi a subliniat că acţiunea concertată a UE este necesar să fie o prioritate în urma tragediei care a avut loc la aproximativ 100 de kilometri nord de coastele Libiei, după ce o ambarcaţiune supraaglomerată s-a răsturnat sâmbătă după-amiaza, iar sute de persoane au căzut în apă.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat guvernele din întreaga lume la solidaritate şi să accepte mai mulţi refugiaţi. El s-a declarat "şocat şi profund întristat" de tragedie.
Este necesar ca Guvernele nu doar să îmbunătăţească salvarea pe mare, ci totodată "să asigure dreptul la azil al numărului tot mai mare de persoane, la nivel global, care fug de războaie şi au nevoie de refugiu şi protecţie", a subliniat Ban Ki-moon.
Amnesty International a catalogat dezastrul drept o "tragedie provocată de om" predictibilă.
Potrivit unor oficiali de la ONU şi din cadrul Pazei de Coastă, supravieţuitori au declarat că până la 700 de persoane se aflau în ambarcaţiunea care s-a răsturnat.
Numărul nu a putut să fie confirmat, iar zeci de ambarcaţiuni participau la operaţiuni de salvare, căutând supravieţuitori.
Oficiali italieni au declarat că un supravieţuitor din Bangladesh, transportat aerian în Sicilia pentru îngrijiri, le-a spus că la bord se aflau 950 de persoane, sute de persoane fiind închise în cală de către traficanţii de persoane.
În cazul în care bilanţul se va confirma, este vorba despre cea mai mare tragedie dintr-o serie, implicând imigranţi ilegali disperaţi, traficanţi de persoane fără scrupule, ambarcaţiuni dărăpănate de pescuit inadecvate să-i treacă Mediterana şi un răspuns UE şi mai neadecvat, comentează ziarul britanic.
Alte 400 de persoane s-au înecat în Mediterana la sfârşitul săptămânii trecute. Însă în cel mai sângeros episod dinaintea celui de duminică - este cel în care aproximativ 500 de persoane s-au înecat în largul coastelor Maltei toamna trecută.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro