Ministrul de externe prezintă măsurile de facilitare a exportului de cereale din Ucraina - reuniune
Ministrul de externe român Bogdan Aurescu va prezenta măsurile cele mai recente adoptate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE / Consiliul Afaceri Externe.
Este vorba de deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galaţi, precum şi acordul României pentru tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va prezenta rezultatele celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, găzduite şi co-prezidate, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, şi de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou. Va arăta că reuniunea, care a reuşit să strângă asistenţă financiară în valoare de 615 milioane de euro, din care peste 432 milioane de euro granturi, a pus accentul pe sprijinirea efortului de reformă al Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva atingerii obiectivelor fixate de Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, prin care a fost propusă acordarea statutului de candidat la UE Republicii Moldova, propunere materializată cu ocazia Consiliului European din 23-24 iunie. În acest context, va încuraja statele membre UE să continue să ofere asistenţă directă Republicii Moldova în această perioadă dificilă.
Reuniunea va avea loc luni, 18 iulie, la Bruxelles.
Miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relaţiile UE cu America Latină şi Caraibi şi diplomaţia digitală a UE. La discuţia pe tema Ucraina va interveni şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, prin video-conferinţă, fiind prima discuţie cu oficialul ucrainean după decizia Consiliului European din 23-24 iunie de acordare a statutului de candidat la UE acestei ţări. De asemenea, miniştrii europeni vor aborda aspecte privind Consiliul de Asociere UE-Israel şi vor evalua evoluţiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum şi perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe.
Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va expune evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile din teren şi la consecinţele la adresa securităţii regionale. De asemenea, va exprima sprijinul pentru menţinerea presiunii asupra Rusiei şi consolidarea regimului de sancţiuni la adresa acesteia, precum şi cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).
Referitor la consecinţele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi a implementării Planului de Acţiuni al UE, va reitera susţinerea pentru eforturile diplomatice europene de izolare în continuare a Rusiei la nivel internaţional şi va prezenta demersurile concrete ale României în dialogul cu partenerii terţi cu obiectivul de a combate narativul Rusiei. Va sublinia importanţa intensificării sprijinului UE pentru statele din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, regiuni deosebit de vulnerabile la acţiunile Federaţiei Ruse.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro