Ministrul Mediului anunţă investiţii uriaşe pentru restaurarea pădurilor degradate

Autor: Petru Mazilu Postat la 30 mai 2022 55 afişări

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că, probabil, cele mai sănătoase păduri se află în România, Totuşi, biodiversitatea pădurilor este ameninţată şi vor fi făcute investiţii mari prin PNRR, a mai spus ministrul în cadrul evenimentului ThinkForest, desfăşurat luni, la Sibiu.

Ministrul Mediului anunţă investiţii uriaşe pentru restaurarea pădurilor degradate

„Pădurea este cel mai de preţ tezaur al României. (...) Biodiversitatea în aceste păduri este un element care este pe cale de dispariţie, dacă nu avem pădurile protejate. Ministerul are obligaţia de a asigura echilibrul între funcţiile pădurii, biodiversitatea protejată, între natura protejată şi asigurarea materialului lemnos pentru industrie şi pentru populaţie. Acest echilibru trebuie creat şi, aşa cum se vede şi, din paşii făcuţi la nivel european şi la nivel mondial, biodiversitatea capătă o importanţă din ce în ce mai mare”, a declarat Tánczos Barna.

Tot în cadrul evenimentului de la Sibiu la care participă şi Prinţul Charles, ministrul român a vorbit despre calitatea pădurilor din România.

„În comparaţie cu celelalte păduri din Europa, putem spune că, probabil cele mai sănătoase păduri se află în continuare în România. Acest lucru se datorează acelui tip de management, care a susţinut decenii la rând, regenerarea naturală. Pădurea a devenit rezilientă, s-a adaptat mult mai bine acestor schimbări climatice, care afectează, chiar distrug mii, zeci de mii de hectare de pădure în Europa”, a precizat ministrul Mediului.

Tánczos Barna anunţă investiţii uriaşe pentru restaurarea pădurilor degradate.

„Biodiversitatea pădurilor, creşterea suprafeţelor protejate şi suprafeţelor de strictă protecţie reprezintă un element extrem, extrem de important în noua strategie forestieră, la care se lucrează acum în Ministerul Mediului şi care în luna septembrie va fi pusă pe masa Guvernului, aşa cum ne-am asumat în procesul de negociere al PNRR-ului. Această strategie va fi construită împreună cu specialiştii de la cele mai renumite universităţi, facultăţi de silvicultură din România, cu experţi străini invitaţi şi sper să fie un nou punct de plecare pentru următoarele decenii. Cea mai mare provocare pentru pădurile noastre sunt schimbările climatice. Pentru a asigura şi finanţare pentru asemenea proiecte, noi, în PNRR, am prevăzut deja o sumă de 100 de milioane de euro, pentru restaurarea pădurilor degradate", a mai spus Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a participat luni la evenimentul ThinkForest în cadrul căruia a fost lansat cel mai mare proiect transnaţional de restaurare a pădurilor din Europa, SUPERB. Proiectul este coordonat de European Forest Institute şi implică peste 100 de organizaţii din 20 de ţări. În cadrul proiectului sunt incluse 12 situri demonstrative de restaurare la scară largă a pădurilor din Europa. Unul dintre situri este situat în România, în Munţii Carpaţi, şi este dezvoltat în colaborare cu Alianţa pentru Bioeconomie Circulară (The Circular Bioeconomy Alliance) înfiinţată de Prinţul de Wales.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tánczos barna,
păduri,
thinkforest

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.