Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: „În interiorul NATO, am spus întotdeauna că va fi un război lung“

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 19 decembrie 2023 129 afişări

Secretarul general al NATO Mircea Geoană a explicat într-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos cât de mult a condus războiul din Ucraina la o reînnoire profundă a organizaţiei. O mai bună exploatare a sinergiilor, atât militare, cât şi industriale, trebuie să contribuie la imperativul de a asigura victoria Ucrainei în faţa Rusiei.

Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: „În interiorul NATO, am spus întotdeauna că va fi un război lung“

„Avem nevoie de un plus de sinergii între noi, democraţiile. Este ceea ce oferă NATO, o viziune la 360 de grade pentru evitarea fragmentării.“

Secretarul general al NATO Mircea Geoană a explicat într-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos cât de mult a condus războiul din Ucraina la o reînnoire profundă a organizaţiei. O mai bună exploatare a sinergiilor, atât militare, cât şi industriale, trebuie să contribuie la imperativul de a asigura victoria Ucrainei în faţa Rusiei.

În cadrul conferinţei sale de presă anuale, Vladimir Putin a declarat că este hotărât să-şi atingă obiectivele. Acesta speră să profite de impasul actual al luptelor şi de o scădere a susţinerii pentru Ucraina. Este aceasta o strategie câştigătoare?

Potrivit lui Mircea Geoană, Vladimir Putin a făcut deja mai multe greşeli strategice importante. Acesta a crezut că poate ocupa Kievul în câteva zile; a vrut un NATO restrâns, iar acum Finlanda şi Suedia vor deveni membre ale organizaţiei; a crezut că Occidentul va fi divizat şi că americanii şi UE vor avea alte priorităţi. Putin se înşeală din nou, susţine Geoană. Tonul triumfalist al conferinţei sale de presă nu este decât propagandă. Acesta vrea să transmită un mesaj mai optimist opiniei publice din Rusia înaintea alegerilor.

Noi, cei de la NATO, am spus întotdeauna că va fi un război lung, că războaiele sunt imprevizibile şi că într-un război lung există faze strategice sau tactice. În fine, Putin a uitat să menţioneze că a pierdut 300.000 de soldaţi în cele aproximativ 600 de zile de conflict, a declarat Geoană.

Dacă ne luptăm pentru Ucraina, este în interesul nostru, pentru că dacă Rusia va izbândi, va dori şi mai mult război. Sunt convins, a declarat Geoană în interviul acordat Les Echos, că Ucraina şi-a câştigat dreptul de a fi o naţiune liberă, de a face parte din familia noastră de democraţii occidentale, iar noi avem obligaţia de a o ajuta pe termen lung.

Traversăm o perioadă fragilă, totul este îngheţat, iar echipamentele militare necesare vor ajunge greu în Ucraina.

Vedem lunile următoare ca fiind dinamice, în pofida iernii, însă fără evoluţii masive de ambele părţi, a declarat Geoană. Ucrainenii au reuşit, fără a dispune de o flotă, să facă flota rusească să părăsească Crimeea. Este un succes! Ca şi prezenţa lor de cealaltă parte a fluviului Dniepr.

În Europa şi SUA am investit insuficient în apărare şi producţia industrială. Este o problemă pentru ucraineni, dar şi pentru apărarea Europei. Exact de aceea NATO a organizat un plan de adaptare a producţiei militare, după cum UE încearcă să diminueze fragmentarea excesivă a pieţei industriale militare în UE.

Este o trezire strategică pentru Europa. Războiul are un preţ şi trebuie să acţionăm solidar.

Se transformă NATO la rândul său?

Am început să executăm noile planuri de apărare. Este vorba de cea mai ambiţioasă transformare a modului în care luăm apărarea Europei din ultimii 40 de ani.

Ideea de securitate a fost extinsă, nu mai este vorba doar de apărare şi disuasiune. Lucrăm de asemenea la protejarea infrastructurilor submarine împreună cu industria privată şi serviciile de informaţii. Există de asemenea acţiuni importante legate de climat şi securitate.

Există o coordonare mai bună cu Kievul?

Avem de acum o coordonare foarte sistematică cu ucrainenii. Totul merge foarte bine. Vom crea în Polonia un centru privind „lecţiile învăţate“ din acest conflict. Va fi interesant de văzut cum acest război, în acelaşi timp foarte clasic şi foarte modern, trebuie să schimbe modul în care toţi din cadrul Alianţei trebuie să se echipeze. Este de datoria noastră să tragem învăţăminte de pe urma acestui conflict, a subliniat Geoană.

Organizaţia noastră este o organizaţie regională, euro-atlantică. În acelaşi timp, pentru a proteja un miliard dintre cetăţenii noştri din 32 de ţări, trebuie să privim ameninţările şi să ţinem deci cont de faptul că China este prezentă în jurul Europei. Însă acest lucru nu are nimic de-a face cu o voinţă a NATO de a interveni în regiunea indo-pacifică.

Avem nevoie de un plus de sinergii între noi, democraţiile. Este ceea ce oferă NATO, o viziune la 360 de grade pentru evitarea fragmentării.

Summitul care va marca 75 de ani ai Alianţei va fi unul foarte important, marcând cea mai mare transformare de la al doilea război mondial al pregătirii noastre militare.

Planurile noastre se bazează pe forţele pe care ţările le pun la dispoziţie, însă ce contează nu este cantitatea, ci calitatea şi gradul de pregătire a soldaţilor, a declarat Mircea Geoană. Iar aici lucrurile avansează rapid. Începem un nou ciclu de planificare militară cu fiecare aliat pentru a ne optimiza planurile de apărare.

Este Mircea Geoană optimist în legătură cu problema dezbaterilor din Washington privitoare la susţinerea pentru Kiev?

Bineînţeles. Acesta se declară convins să există o voinţă bipartizană de menţinere a unei susţineri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mircea geoana,
nato,
razboi,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.