LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

De la o moară în 1993 la o fabrică de 80 mil. euro. Lidas, companie deţinută de Elena Anastase, a investit 80 mil. euro într-o fabrică de pâine şi patiserie congelată în satul Cataloi, cu 1.000 de locuitori, din Tulcea

Autor: Mirabela Tiron Postat la 10 ianuarie 2024 530 afişări

Compania Lidas, controlată de Elena Anastase, care deţine o fabrică de panificaţie în localitatea Mineri din Tulcea, dar şi propria reţea de magazine, a angajat deja 140 de oameni pentru noua fabrică de produse congelate de patiserie şi panificaţie pe care o construieşte la Cataloi (judeţul Tulcea) şi va continua recrutarea până la 200 de oameni.

De la o moară în 1993 la o fabrică de 80 mil. euro. Lidas, companie deţinută de Elena Anastase, a investit 80 mil. euro într-o fabrică de pâine şi patiserie congelată în satul Cataloi, cu 1.000 de locuitori, din Tulcea

„Este una dintre cele mai ample facilităţi de producţie din Europa, complet automatizată“  Fabrica Lidas este una dintre cele mai mari investiţii din sectorul de panificaţie din ultimii ani şi printre cele mai  mari făcute de un antreprenor român.

Compania Lidas, controlată de Elena Anastase, care deţine o fabrică de panificaţie în localitatea Mineri din Tulcea, dar şi propria reţea de magazine, a angajat deja 140 de oameni pentru noua fabrică de produse congelate de patiserie şi panificaţie pe care o construieşte la Cataloi (judeţul Tulcea) şi va continua recrutarea până la 200 de oameni.

„Investiţia pentru noua fabrică Lidas s-a ridicat până acum la peste 80 milioane de euro, iar lucrările continuă. Una dintre cele mai mari provocări a fost coordonarea echipelor care au lucrat la construcţia fabricii. Vorbim despre una dintre cele mai ample facilităţi de acest tip din Europa, complet automatizată, unde echipamente au fost special proiectate, în premieră chiar şi pentru producători, pentru Lidas“, a spus pentru ZF Liviu Şotre, directorul general al fabricii de panificaţie Lidas din Tulcea.

Liviu Şotre este fiul Elenei Anastase.

Satul Cataloi din judeţul Tulcea unde Lidas a ridicat fabrica are 1.100 de locuitori.

Compania Lidas a demarat în 2022 construcţia pentru a doua fabrică de panificaţie, în Cataloi,  o investiţie estimată iniţial la 46 de milioane de euro,  jumătate   din sumă fiind asigurată printr-un ajutor de stat. Pe parcursul derulării proiectului compania a reuşit să obţină şi alte finanţări, ajungând la o investiţie mai mare faţă de cea estimată iniţial.

„(...) Echipele nou angajate se asigură de buna funcţionare a tuturor echipa­mentelor, pentru a ne atinge targeturile de producţie. Fabrica din Cataloi este proiec­tată să producă peste 30.000 de tone/an“.

 

Fabrica unde se vor produce produse de panificaţie şi patiserie congelată este una din cele mai mari investiţii din sectorul de panificaţie din ultimii ani şi printre cele mai  mari făcute de un antreprenor român. Consumul pentru aceste produse este în creştere, produsele fiind vândute către marii retaileri precum Lidl şi Kaufland. „Pentru fabrica Lidas din Cataloi estimăm 200 de noi colegi, iar posturile pentru care se fac angajări variază de la producţie până la poziţii manageriale: operatori linie producţie, electricieni, mecanici, manageri mentenanţă sau vânzări. Procesul de selecţie este în continuare deschis, recrutăm activ pentru fiecare departa­ment“.

Compania a recrutat deja 140 de oameni din judeţ şi deşi fabrica din Cataloi va fi una din cele mai moderne fabrici din Europa, găsirea forţei de muncă a reprezentat o provocare.

„O altă provocare a venit din lipsa personalului, atât calificat cât şi necalificat. Lucrăm la a găsi oameni dornici să muncească. Ne asumăm perioadele de instruire şi investim constant în îmbunătaţirea abilităţilor echipelor noastre. În Tulcea ne confruntăm cu o criză a forţei de muncă, calificată şi necalificată. Pentru a atrage oameni în echipa noastră am organizat, în plus faţă de acţiunile standard de recrutare, evenimente de tipul Porţilor Deschise, unde cei care au dorit să aplice şi să ne cunoască activitatea au putut să o facă direct la fabrica din Cataloi“.

Compania Lidas este prezentă pe piaţă din 1993 şi deţine în prezent o fabrică în localitatea Mineri din judeţul Tulcea, dar şi o moară proprie, precum şi două depozite de stocare a materiei prime, înainte de a fi utilizată în producţia de pâine, covrigei, rulade, fursecuri, saleuri sau cornuri. Compania are propria reţea de magazine, dar vinde şi către alţi comercianţi şi are o flotă proprie de distribuţie.

Lidas a reuşit să îşi crească cifra de afaceri de la un an la altul, la fel şi numărul de angajaţi. Anul trecut afacerile companiei au ajuns la 163 milioane de lei, potrivit oficialilor Lidas. Datele publice arată că Lidas a finalizat 2022 cu afaceri  de 110,7 milioane de lei, faţă de 86 mil. lei anul anterior şi profit net de 1,9 milioane de lei, faţă de 234.000 lei anul anterior, potrivit mfinante.ro. Compania avea 300 angajaţi în 2022, arată aceiaşi sursă.

 

Doar câteva investiţii s-au făcut în ultimii ani pe piaţa de panificaţie

Pe piaţa de panificaţie s-au făcut investiţii  mai mici în ultimii ani. Vel Pitar, liderul pieţei locale de morărit şi panificaţie, controlat de fondul de investiţii american Broadhurst, administrat la rândul său de compania New Century Holdings (NCH), a făcut în 2018 o fabrică de pâine de la zero în Bucureşti după o investiţie de peste 12 milioane de lei. La sfârşitul lui 2020, firma a mai anunţat că investeşte peste 50 de milioane de lei în modernizarea fabricii din Iaşi şi în extinderea gamei de produse.

O altă investiţie în panificaţie a fost demarată de compania Sandy Impex, care a investit 12 mil. euro într-o fabrică de pâine deschisă în 2021, o fabrică ce se întinde pe 6.900 mp.

Ultimele date de la Statistică arătau că un român consumă 96,5 kilograme de pâine într-un an, peste media europeană de 60 de kilograme de pâine per cap de locuitor (potrivit datelor din 2019). Mai mult, datele arată că România importă 900.000 de tone de pâine congelată anual. Sectorul de panificaţie şi morărit, în care activează peste 6.000 de firme, ajunge anual la peste 2 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai importante categorii din industria alimentară, potrivit ultimelor date.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.