Moody’s: Băncile europene pot rezista Grexit-ului, dar cele periferice rămân vulnerabile la riscuri

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 22 iunie 2015 927 afişări

Băncile europene sunt mai bine poziţionate să reziste unei ieşiri a Greciei din zona euro decât erau în perioada de vârf a crizei datoriilor, dar instituţiile financiare din statele periferice uniunii monetare rămân vulnerabile în eventualitatea unui Grexit, potrivit agenţiei de rating Moody’s.

"Îmbunătăţirea situaţiei financiare a băncilor din zona euro şi stabilizarea economică a regiunii fac instituţiile de credit mai rezistente la şocurile externe decât în perioada de apogeu a crizei din regiune", consideră Sean Marion, director general pentru sectorul bancar în cadrul Moody’s.

În plus, riscul deficitului de lichidităţi din piaţă, sau de contagiune, este mai scăzut decât acum trei ani, încrederea investitorilor fiind susţinută de revenirea treptată a creşterii economice şi de instrumentele puse la dispoziţie de băncile centrale în cazul în care accesul la finanţare pe pieţe ar fi întrerupt.

Moody’s avertizează totuşi că băncile din statele periferice, respectiv Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, rămân încă vulnerabile la posibila ieşire a Greciei din uniunea monetară.

"Băncile de pe pieţele periferice şi-au consolidat situaţia financiară în ultimii ani. Dar problemele moştenite din criza precedentă le afectează încă abilitatea de a reveni complet la putere financiară, fiind totodată mai expuse la restricţionarea accesului pe piaţa şi la un cost mai ridicat al finanţării, în eventualitatea unor şocuri externe, având în vedere flexibilitatea limitată a balanţei contabile", a adăugat Marion.

Premierul grec Alexis Tsirpas a prezentat duminică, în cursul unor discuţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, un set de propuneri "pentru un acord reciproc avantajos", care să permită reluarea finanţării statului elen aflat în pericol să intre în incapacitate de plată.

Noul set de propuneri a fost prezentat cu o zi înainte de desfăşurarea, la Bruxelles, a unui summit extraordinar pe tema crizei din Grecia.

În lipsa uni acord cu creditorii săi, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente în iunie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MOODY'S,
BĂNCI,
GRECIA
/actualitate/moody-s-bancile-europene-pot-rezista-grexit-ului-dar-cele-periferice-raman-vulnerabile-la-riscuri-14484661
14484661
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.