MOTIVAREA deciziei de condamnare a fostei directoare "Dimitrie Bolintineanu": Vărzaru lăsa să se creadă că se strâng bani pentru "sensibilizarea" comisiei de Bacalaureat

Autor: Otilia Ciocan Postat la 15 martie 2015 82 afişări

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, a lăsat să se înţeleagă că banii care sunt strânşi pentru "protocol" erau destinaţi, de fapt,"sensibilizării comisiei de examinare" a examenului de bacalaureat, potrivit motivării deciziei de condamnare a profesoarei.

Costica Vărzaru a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat din 2013.

"Este adevărat că inculpata nu a promis în mod expres vreunei persoane că va determina comisia de bacalaureat să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, însă la fel de adevărat este că inculpata a lăsat să se înţeleagă că banii care trebuiaustrânşi pentru «protocol» erau destinaţi «sensibilizării comisiei de examinare», ceea ce echivalează cu intervenţia, de altfel dovedită a acesteia, pe lângă membrii comisiei aşa încât sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii", arată magistraţii în motivarea deciziei de condamnare.

În documentul citat, judecătorii subliniază că ”pedeapsa nu trebuie să fie percepută de Costica Vărzaru drept o răzbunare din partea societăţii pentru că a greşit”.

"Pedeapsa trebuie să trezească rezonanţe în plan psihologic şi să conducă în final la redarea sa societăţii. Pedeapsa poate fi corectivă numai dacă este retributivă, dacă ţine seama de latura morală a omului, de capacitatea sa de a-şi analiza faptele şi de a se hotărî pentru o conduită compatibilă cu interesele societăţii" conform motivării instanţei.

Judecătorii adaugă că faptele fostei directoare sunt caracterizate de un grad de pericol social "relativ mediu".

"Atitudinea acesteia faţă de faptă şi urmările produse relevă o periculozitate socială redusă, dar şi posibilitatea reeducării chiar fără privare de libertate, aplicarea pedepsei reprezentând un avertisment extrem de serios de natură a sta la baza schimbării mentalităţii eronate a inculpatei", se mai arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

În 3 februarie, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală a fost condamnată definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat din 2013.

Prin aceeaşi decizie, Curtea de Apel Bucureşti a achitat-o pe Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor.

În 23 august 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au trimis în judecată, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie-iulie 2013, pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru şi Mimoza Maria Vulcu. După trimiterea dosarului în instanţă, judecătorii au decis ca Vărzaru şi Dumitru să fie judecate separat de Ciontoiu şi Vulcu.

Potrivit rechizitorului procurorilor, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a cerut şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către acei candidaţi.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

"Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»", potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în 25-30 iunie 2013, fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a făcut demersuri pentru desemnarea unor membri şi supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

În 1 iulie 2013, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen", au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au făcut, în 1 iulie 2013, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi atunci la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Ulterior, începând din 5 iulie 2013, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiaţi, la sediul Poliţiei Capitalei, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VĂRZARU,
MOTIVARE,
CONDAMNARE
/actualitate/motivarea-deciziei-de-condamnare-a-fostei-directoare-dimitrie-bolintineanu-varzaru-lasa-sa-se-creada-ca-se-strang-bani-pentru-sensibilizarea-comisiei-de-bacalaureat-13987748
13987748
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.