Naţionalizarea din Polonia: de fapt nu e aşa de rău
Naţionalizarea parţială a activelor deţinute de fondurile de pensii private din Polonia, la începutul lunii, a fost iniţial privită cu groază de analiştii băncilor, care au criticat guvernul de centru-dreapta al lui Donald Tusk pentru că strică imaginea ţării în ochii investitorilor străini.
Măsura, menită să reducă îndatorarea ţării, a fost privită mai calm de analiştii Erste, care apreciază că ea nu poate asigura sustenabilitea fiscală a ţării pe termen lung, însă pe termen scurt, impactul nu va fi, în fond, atât de rău. Mai exact, nu va fi afectată nici piaţa acţiunilor, nu se va reduce neapărat nici influxul de fonduri din partea celor care decid să rămână în sistemul privat de pensii, iar impactul negativ al austerităţii fiscale, determinat de necesitatea reducerii datoriei publice a ţării, se va reduce.
Conform planului guvernamental, titlurile de stat şi obligaţiunile băncii naţionale de economii (BGK) deţinute de fondurile private de pensii, care înseamnă cca jumătate din activele de peste 60 mld. euro ale fondurilor, trec la stat, fără compensaţie pentru administratorii de fonduri, spre a fi anulate.
Economia poloneză este aşteptată să crească anul acesta doar cu 0,8%, conform previziunilor băncii franceze Crédit Agricole, faţă de 1,9% anul trecut, din cauza recesiunii din zona euro, a consumului intern slab şi a imposibilităţii statului de a stimula economia, atâta vreme cât datoria publică se ridică la 56% din PIB.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro