Nicolăescu: Viitorul Cod Fiscal ar putea să producă mai mult rău decât bine

Autor: Cătălina Mănoiu Postat la 17 iulie 2015 126 afişări

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că decizia preşedintelui Iohannis de a cere reexaminarea Codului Fiscal este legitimă, precizând că PNL a atenţionat că, în condiţii de neperformanţă economică, actul normativ ar putea face mai mult rău decât bine.

"Poziţia preşedintelui României este legitimă şi semnalează societăţii că am putea avea o problemă în România. PNL a atenţionat, încă din timpul dezbaterilor, că în condiţii de neperformanţă economică, viitorul Cod Fiscal ar putea să producă mai mult rău decât bine", a afirmat Eugen Nicolăescu.

Deputatul PNL a mai afirmat că dacă vor exista probleme în urma aplicării Noului Cod Fiscal, responsabilitatea aparţine exclusiv guvernului Ponta şi a cerut public premierului să prezinte un program de măsuri care să arate că poate asigura condiţiile premergătoare implementării proiectului de Cod Fiscal, astfel încât să nu producă dezechilibre macroeconomice.

"Creşterea economică, în general, are două motoare: consumul şi investiţiile. Codul Fiscal, în forma pe care noi o dicutăm acum, în general, promovează consumul şi, atunci, sigur că îţi pui problema dacă consecinţele creşterii consumului pot fi absorbite de celelalte componente pe care România ar fi trebuit să le realizeze. Când toate investiţiile sunt tăiate, ne punem problema, oare, creşterea consumului nu ar putea să producă, de această dată, o economiei prociclică? Adică, să ne întoarcem la crizele economice din 2008, 2009?”, a mai susţinut Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a afirmat că, cel mai probabil, la 1 septembrie vor începe dezbaterile privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis, declarându-se încrezător că până la acea dată "guvernul Ponta nu va mai exista".

Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

"Susţinem relaxarea şi simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe şi impozite în condiţiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală şi predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară", se arată în cererea de reexaminare publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Consilierul prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a declarat că noul Cod Fiscal ar fi avut implicaţii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 şi ar fi genereat un deficit brut estimat la circa 2,9% din PIB, adică circa 21,4 miliarde lei.

Codul Fiscal a fost adoptat de Parlament, în unanimitate. Preşedintele poate respinge o singură dată promulgarea legii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PNL,
COD FISCAL,
IOHANNIS
/actualitate/nicolaescu-viitorul-cod-fiscal-ar-putea-sa-produca-mai-mult-rau-decat-bine-14607036
14607036
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.