Noi răspunsuri de la medicul Virgil Musta la întrebări-cheie despre vaccinul anti-COVID-19

Autor: Andreea Tobias Postat la 20 ianuarie 2021 164 afişări

Medicul Virgil Musta a postat alte 7 răspunsuri la întrebări despre vaccinul anti-COVID-19. În afara unei întrebări care are legătură cu sportul, celelalte vizează boli specifice.

Noi răspunsuri de la medicul Virgil Musta la întrebări-cheie despre vaccinul anti-COVID-19

După ce medicul Virgil Musta a postat răspunsuri la 45 de „întrebări fireşti” despre vaccinul anti-COVID-19, acum adaugă alte 7 întrebări şi răspunsuri.

- Un pacient cu comorbidităţi de genul adenom hipofiza, boală cushing, diabet tip 2 şi tensiune, steanoză hepatită. Se vaccinează?

Da, are recomandare de vaccinare. Discutaţi înainte şi cu medicii specialişti care îi urmăresc aceste afecţiuni.

- Faptul că am o tiroidectomie totală, cu un carcinom tratat cu iod radioactiv, mă scoate cumva de pe lista bolnavilor cronici? Aş dori să mă vaccinez şi nu ştiu dacă mă încadrez în categoria bolnavilor cronici.

Din câte ştiu eu, dumneavoastră trebuie să fiţi dispensarizată în continuare pentru această afecţiune şi totodată, cred că aveţi hipotiroidism post tiroidectomie, care intră în categoria pacienţilor cu comorbidităţi. Consider că vă încadraţi în categoria bolnavilor cronici. Şi vă puteţi vaccina în etapă 2-a.

- Dacă am trombofilie, pot să fac vaccinul anti Covid?

Da, cu condiţia unei prudenţe suplimentare în momentul injectării, pentru a nu fi lezat un vas. Este recomandabil să consultaţi medicul ce dispensarizează afecţiunea dumneavoastră, să vă dea recomandări în caz de incident de vaccinare.

- Mama mea are 89 de ani şi suferă de lupus eritematos. Aş dori să ştiu dacă există vreun risc în cazul vaccinării anticovid.

Vârstă înaintată, coroborată cu patologia asociată prezintă risc de vaccinare, dar consider că beneficiile sunt mai importante. Vorbiţi înainte şi cu medicul care o tratează pentru a aprecia starea ei actuală şi, de asemenea, dumneavoastră trebuie să apreciaţi cum o puteţi proteja pe mama să nu facă boală, dacă nu se vaccinează.

- Este vreo problemă dacă efectuez sport cu 2 zile înainte de vaccinare şi dacă după administrarea vaccinului se poate efectua sport, mai exact exerciţii de tip cardio?

Nu este nicio problema să faceţi sport. Sportul = Sănătate.

- Persoană diagnosticată cu TBC luni, miercuri are programare la vaccin. Se poate vaccina? Nu a început tratamentul, urmează peste câteva zile internarea.

Da, se poate vaccina, chiar este recomandabil.

- Dacă am alergii multiple şi antecedente de şoc anafilactic şi nu voi face vaccinul, cum pot evita restricţiile care se vor impune celor nevaccinaţi?

Nu ştiu la ce restricţii vă referiţi. În momentul în care se va stabili o conduită la nivelul UE, legat de călătorii, de exemplu, sigur se vor specifică condiţiile, fie legate de vaccinare, fie de testare sau carantinare, că şi până acum.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
virgil musta,
răspunsuri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.