Nu mai speriaţi România: Economia nu este nici în prăpastie, nici la marginea prăpastiei! Suntem într-o situaţie controlabilă
Mugur Isărescu, BNR: Încercăm să găsim cele mai bune formule de a controla situaţia.
Guvernatorul Mugur Isărescu susţine că economia României nu este nici în prăpastie, nici la marginea prăpastiei, respingând declaraţiile alarmiste legate de situaţia economică a României, lăsată moştenire de PSD.
Într-adevăr, suntem într-o situaţie mai dificilă, prociclică, dar, cred eu, controlabilă dacă avem înţelepciunea să găsim formule adecvate de control, a spus el.
Deficitul bugetar, deficitul de cont curent, creşterea nesustenabilă a consumului şi piaţa tensionată a muncii sunt vulnerabilităţile economice actuale, dar situaţia nu este scăpată de sub control şi, prin măsuri de corecţie, se poate reveni la un echilibru macro.
El spune că discută cu noul guvern, cu noul ministru de finanţe pentru a găsi cele mai bune metode de a controla situaţia. El a reafirmat că nu va folosi cursul valutar, în sensul deprecierii leului, pentru a corecta deficitul extern.
Isărescu a afirmat că nu este împotriva creşterii salariilor şi a salariului minim, dar discuţia ţine de în cât timp se fac aceste creşteri şi cum pot companiile şi economia să le gestioneze.
El a remarcat dinamizarea investiţiilor în construcţii, sector care are o perspectivă favorabilă, dar la polul opus există semnale de temperare a investiţiilor tehnologice.
În ultimii ani, România şi-a bazat cea mai mare parte a creşterii economice pe consum şi mai puţin pe producţie, mai ales că Europa începe să se confrunte cu o stagnare şi o recesiune economică.
În privinţa deficitului bugetar, care sigur va depăşi 3% din PIB în acest an, Isărescu respinge ideea că România poate să ajungă la un deficit bugetar de 6% în 2021, estimat de Comisia Europeană.
„Nu cred că putem să discutăm în mod serios despre un asemenea deficit, nu te iartă pieţele şi noi avem nevoie de o finanţare majoră şi de pe piaţa internă, şi de pe piaţa externă.“
România este deja într-o perioadă destul de lungă de alegeri şi campanie electorală - prezidenţiale, locale şi parlamentare - ceea ce va face greu de implementat măsuri de austeritate.
„Eu ştiu cât de greu este într-un an electoral, pentru că am fost prim-ministru“, a menţionat guvernatorul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro