Numărul de cazuri de infecţii cu noul virus creşte de la oră la oră. Cum se pregăteşte sistemul sanitar pentru infecţia cu noul coronavirus?

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 11 martie 2020 647 afişări

Creşterea bruscă a numărului de pacienţi care s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus în România, de la unul, patru cazuri noi pe zi la 12 cazuri noi marţi, i-a determinat pe reprezentanţii autorităţilor să ia măsuri pentru a atenua presiunea pusă pe sistemul sanitar.

Numărul de cazuri de infecţii cu noul virus creşte de la oră la oră. Cum se pregăteşte sistemul sanitar pentru infecţia cu noul coronavirus?

♦ Ministerul Sănătăţii a suspendat exportul de medicamente şi materiale sanitare folosite pentru combaterea noului coronavirus timp de şase luni

♦ Se fac stocuri de medicamente, iar bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 350 mil. lei pentru achiziţia de materiale sanitare

Creşterea bruscă a numărului de pacienţi care s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus în România, de la unul, patru cazuri noi pe zi la 12 cazuri noi marţi, i-a determinat pe reprezentanţii autorităţilor să ia măsuri pentru a atenua presiunea pusă pe sistemul sanitar.

Bugetul Sănătăţii a fost suplimentat cu 350 mIl. lei pentru achiziţii de materii sanitare, iar inspectorii sanitari dau amenzi persoanelor care nu declară zonele în care au călătorit. De asemenea, în spitale se organizează secţii suport pentru a prelua cazurile de pacienţi care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus, astfel încât secţiile de ATI sau de cardiologie să rămână disponibile pentru a primi pacienţii confirmaţi.

„Ne-am axat pe prevenţie, acum ne extindem la tot ce e contacţi. La Bucureşti am suplimentat epidemiologii. Ne pregătim pentru un aflux al cetăţenilor care vin din alte zone. Încă menţinem prevenţia ca punct principal înaintea altor schimbări majore din spitale. Se pregătesc spitalele de suport care vor prelua non coronavirus”, a spus Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În ţară sunt 2.500 de paturi în secţiile de boli infecţioase şi peste 4.000 de paturi în secţiile de terapie intensivă. Dintre paturile de la terapie intensivă, 10%, adică 400, urmează să fie păstrate şi pregătite pentru pacienţii cu coronavirus, potrivit declaraţiilor lui Nelu Tătaru.

România este polarizată în ceea ce priveşte numărul de paturi în spitalele publice, oraşele mari, centrele universitare având cel mai ridicat număr de paturi. Oraşele cu cele mai multe locuri în spitale sunt Bu­cu­reşti, cu peste 21.000 de paturi în total în unităţile publice şi private, urmat de Timiş, Cluj şi Iaşi, cu peste 5.000 de paturi fiecare. La polul opus, judeţele Giurgiu şi Ialomiţa nu au reuşit să treacă de 1.000 de paturi, arată datele de la Statistică. În România sunt 368 de spitale de stat.

„Cazurile critice sunt cele care cedează pe insuficienţa respiratorie. Avem stocuri pentru echipamente de protecţie, medicamente. Agenţia Naţională a Medicamentului a transmis că s-a reluat producţia de materie primă din India şi China. Spitalele pot accesa programul de boli transmisibile şi testele sunt susţinute financiar”, a mai spus Nelu Tătaru.

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a anunţat ieri că firmelor care au mai mult de 99 de angajaţi le este recomandat să decaleze programul de lucru al angajaţilor, iar programul de lucru ar putea începe în trei intervale de lucru diferite. Măsura este obligatorie pentru sectorul de stat.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, o structură din care fac parte specialişti din mai multe ministere, de la Sănătate la Ministerul de Interne, a stabilit ca distribuirea de medicamente şi materiale sanitare care sunt folosite pentru combaterea noului coronavirus să nu mai fie exportate timp de şase luni.

Lista va fi stabilită de experţii Ministerului Sănătăţii, avându-se în vedere în mod special medicamente precum antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermicele, atifungice, anestezice, sedative.

Principalele simptome ale noului Covid-19 sunt tusea, febra şi dificultăţile de respiraţie, iar vindecarea depinde cel mai mult de sistemul imunitar al persoanei afectate.

Val de îmbolnăviri

Numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut constant în ultimele două zile, ajungând în total la 37 de pacienţi confirmaţi la ora închiderii ediţiei. Dacă în primele zile în care a apărut virusul şi pe teritoriul României numărul de pacienţi confirmaţi varia între unu şi patru, explozia de cazuri a fost marţi, când au fost confirmaţi 12 pacienţi infectaţi, după ce un fost ofiţer al MAI nu ar fi anunţat medicii din Spitalul Gerota din Bucureşti, unde a mers să se trateze, că vine din Israel, o zonă cu un număr mare de cazuri.

Până în prezent, şase persoane sunt vindecate, iar 487 se află în carantină. Sunt peste 11.000 de persoane monitorizate la domiciliu, potrivit informaţiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.