O asociaţie cere Guvernului şi Parlamentului soluţii pentru clienţii cu credite în franci

Autor: Raluca Ghinea Postat la 15 ianuarie 2015 103 afişări

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Guvernului şi Parlamentului să identifice urgent soluţii pentru situaţia persoanelor cu credite în franci elveţieni, având în vedere creşterea de joi a cursului pentru francul elveţian cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc.

"În contextul evoluţiilor extrem de nefavorabile înregistrate astăzi pe piaţă valutară de francul elveţian (CHF), moneda în care sunt împrumutaţi la bănci sute de mii de români, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare va solicită să acţionaţi cu maximă urgenţă, potrivit competenţelor de care dispuneţi, pentru identificarea unei soluţii care să vină în ajutorul celor afectaţi", se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de asociaţie prim-ministrului Victor Ponta, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Reprezentanţii AURSF fac referire la cele două iniţiative legislative privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei, aflate în dezbatere în Parlament de câteva luni, una dintre ele aparţinând unui grup de 131 de deputaţi şi senatori.

"Având în vedere vacanţă parlamentară, considerăm că se impune adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să plece de la propunerile legislative aflate în Parlament, care să fie apoi adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în cel mai scurt timp după reluarea activităţii parlamentare", se spune în comunicat.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro.

Francul elveţian s-a apreciat cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record pe pieţele internaţionale, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, de 1,2 franci/euro, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a urcat cu 58,72 de bani faţă de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elveţiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani şi jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Reprezentanţii utilizatorilor servicii financiare amintesc în scrisoarea deschisă câteva dintre propunerile înaintate în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de Buget-Finanţe de la Camera Deputaţilor cu privire la debitorii în franci elveţieni, printre care obligarea băncilor de a propune clienţilor opţiunea de a converti creditele deţinute în CHF, în moneda naţională, în cazul în care cursul valutar s-a apreciat cu minim 20% faţă de momentul accesării finanţării. Totodată, cursul de conversie nu va putea depăşi cursul de la momentul acordării creditului cu mai mult de 20%.

De asemenea, măsurile legislative ar trebui să cuprindă interzicerea solicitării şi aplicării oricăror alte comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor, dar şi interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în nouă moneda de creditare.

AURSF menţionează că, în condiţiile crizei financiare care s-a manifestat începând cu finalul anului 2008, consumatorii au plătit rate mult mai mari la credite, datorate deprecierii accentuate a leului faţă de francul elveţian, de la un curs mediu de 1,8915 lei/CHF în iulie 2007 la 3,6294 lei/CHF în iulie 2014 şi 4,3287 pe 15 ianuarie 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AURSF,
CREDITE,
/actualitate/o-asociatie-cere-guvernului-si-parlamentului-solutii-pentru-clientii-cu-credite-in-franci-13768132
13768132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.