O nouă peşteră a fost amenajată şi este deschisă lângă Oradea

Postat la 15 mai 2024 53 afişări

O nouă peşteră a fost amenajată şi este deschisă lângă Oradea

Judeţul Bihor are o nouă destinaţie turistică spectaculoasă la mai puţin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna Drăgeşti, care poate fi parcurs la pas de turişti, anunţă Consiliul Judeţean Bihor.

Circuitul cuprinde două peşteri: Peştera Stracoş, amenajată şi deschisă publicului larg, şi Peştera Tăşad, deschisă doar pentru speologie. Totodată, au fost amplasate două puncte de observare, locuri de popas, inclusiv un spaţiu special amenajat în jurul Peşterii Stracoş, cu un pod suspendat şi un traseu tip Via Ferrata de dificultate mică.

„Ştim cu toţii că judeţul nostru are un potenţial turistic foarte important, iar Consiliul Judeţean Bihor şi-a propus să îl valorifice. În acest sens, în parteneriat cu ANANP şi cu primării, Consiliul Judeţean realizează mai multe proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Judeţul nostru are o nouă peşteră vizitabilă la doar 30 de minute distanţă de oraşul Oradea. Acest lucru se întâmplă la 12 ani distanţă de la amenajarea ultimei peşteri vizitabile din Bihor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreşedintele CJ Bihor.

Peştera Stracoş va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 18 mai 2024. Pentru început, cei care doresc să o viziteze trebuie să se programeze telefonic.

Preţurile pentru intrarea în Peştera Stracoş sunt de 20 de lei/adult şi 15 lei/copil mai
mare de 5 ani. Pentru grupuri de peste 15 persoane, un bilet de intrare pentru un adult e de 15 lei şi 5 lei pentru copii mai mari de 5 ani. Intrarea este gratuită pentru locuitorii comunei Drăgeşti şi pentru toţi copiii sub vârsta de 5 ani, precum şi pentru persoanele cu handicap.

Peştera Stracoş este dotată cu un sistem de iluminare şi monitorizare. În mai multe puncte din interior sunt montaţi senzori care măsoară nivelul de CO2, temperatură, umiditate şi curenţi. Totodată, la intrare există un sistem care contorizează intrările şi ieşirile. Peştera este alimentată cu energie electrică verde 100%, de la panourile fotovoltaice amplasate în apropiere.
Valoarea totală a proiectului este 11.158.155,09 lei, cu TVA, 100% nerambursabilă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oradea,
pestera,
amenajare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.