O şansă pentru familia ta

Autor: Andra Stroe Postat la 09 aprilie 2019 160 afişări

Motivaţie
Danone a ales să se implice în dezvoltarea producţiei locale de lapte, având la bază un pricipiu simplu de business care respectă echilibrul între buna funcţionare a afacerii şi comunitatea în cadrul căreia aceasta activează. Proiectul are o dublă finalitate: sprijină dezvoltarea comunităţilor din zonele defavorizate şi creşte producţia de lapte de calitate superioară din România.

Descrierea proiectului
Potrivit reprezentanţilor companiei, Danone se implică în acţiuni de responsabilitate socială prin proiecte socio-economice, de dezvoltare sustenabilă pentru comunităţi defavorizate din mediul rural. Aceste comunităţi sunt ajutate să se dezvolte local şi să aducă îmbunătăţiri calităţii vieţii prin zootehnie, respectiv mici ferme de vaci pentru lapte, în contextul în care fabrica Danone din Bucureşti foloseşte anual peste 55 de milioane de litri de lapte. Proiectul O şansă pentru familia ta vizează familii defavorizate şi mici gospodari din mediul rural. Această comunitate a fost selectată pentru că a întrunit criteriile necesare de dezvoltare sustenabilă, în baza potenţialului de creştere a producţiei de lapte, a veniturilor gospodarilor sau a capacităţii şi disponibilităţii acestora de implicare.

Familiile selectate sunt din localitatea Zimnicea (jud. Teleorman). „O şansă pentru familia ta” a constat în donarea de juninci din rasa Friză Irlandeză către familiile defavorizate; singura condiţie impusă acestor familii a fost ca prima viţea tânără a vacii primite să fie oferită, gratuit, la rândul ei, unei alte familii aflate într-o situaţie similară. Astfel, mai mult de 370 de viţele tinere au ajuns în gospodăriile din program.
Proiectul a fost structurat în mai multe etape. Prima etapă, pilot, a început în anul 2012 şi a avut o durată de trei ani, până în 2015. În această etapă au fost selectate comunitatea şi familiile de gospodari de către Danone, împreună cu organizaţia neguvernamentală Open Fields şi partenerul local Polaris. Către aceste familii au fost făcute primele donaţiile de vaci şi dotarea cu echipament necesar pentru creşterea producţiei de lapte. A doua etapă a programului, desfăşurată în intervalul 2016-2017, a presupus consolidarea asociaţiei de gospodari din zonă, pentru asigurarea dezvoltării sustenabile. De asemenea, fermele au fost dotate cu şapte staţii de muls noi şi două maşini agricole care să asigure nutreţul necesar pentru sezonul rece. Pentru a treia etapă a proiectului, implementarea a început la sfârşitul anului 2018 şi are ca obiectiv reducerea amprentei de carbon cu 30% până în 2020 prin reîmpădurirea cu aproximativ 15.000 de copaci, creşterea productivităţii şi adoptarea practicilor agroecologice. De asemenea, prin intermediul proiectului compania urmăreşte creşterea standardelor de viaţă pentru micii fermierii, prin facilitarea accesului la pământ, îmbunătăţirea locurilor de muncă şi acces la îngrijire medicală.
Proiectul a fost susţinut de fondul internaţional Ecosystem al companiei Danone. Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 4,6 milioane de euro.

Rezultate
În prezent, proiectul are peste 8.000 de beneficiari indirecţi la nivelul întregii comunităţi, aproximativ 70 de familii sunt incluse în program, iar peste 100 de fermieri au înregistrat creşteri ale veniturilor de peste 55%. În plus, peste 800 de localnici au participat la traininguri de instruire despre îngrijirea vacilor (igienă, nutriţie, muls), dar şi despre managementul economic al fermelor, atragerea de fonduri europene sau controlul costurilor şi al profitului. În Zimnicea sunt în prezent 29 de staţii mobile de muls (inovaţie în Europa) şi tancuri de răcire folosite pentru un efectiv total de 1.300 de vaci. Dotarea cu acest echipament a fermelor implicate în program asigură o calitate superioară a laptelui colectat.


Cifră de afaceri netă în 2017
497 mil. lei

Număr de angajaţi
~ 400

Valoarea investiţiei
4,6 mil. euro

Intervalul de implementare a proiectului
2012-prezent

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
familie,
lapte,
dezvoltare,
crestere,
danone,
familii,
productie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.