Obezitatea modifică funcţionarea creierului: un studiu explică totul
Potrivit cercetătorilor, mecanismul creierului care duce la senzaţia de saţietate ar eşua la persoanele grase.
Potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Metabolism, obezitatea poate afecta şi creierul, afectând unii hormoni-cheie. În special, obezitatea ar afecta senzaţia de saţietate după masă.
În mod normal, atunci când mâncăm, sunt trimise semnale către creier, „avertizându-l” că organismul este plin sau are un conţinut alimentar satisfăcător.
Potrivit cercetătorilor, obezitatea poate duce la modificări ale creierului care pot determina oamenii să nu mai primească semnalul de saţietate. Aceste modificări pot avea şi un impact pe termen lung, rămânând chiar şi după o eventuală scădere în greutate şi rezolvarea problemei.
În timpul studiului, cercetătorii au luat în considerare un număr egal de pacienţi obezi (IMC mai mare de 30) şi non-obezi (IMC mai mic de 25), hrănindu-i cu carbohidraţi, grăsimi şi apă folosind o sondă nazogastrică, pentru a „ocoli” gura.
Creierul pacienţilor a fost apoi supus scanărilor RMN şi CT pentru a înţelege răspunsurile creierului la aportul de alimente. Cercetătorii au descoperit că la persoanele non-obeze au existat semnale care au determinat creierul să înţeleagă că organismul primeşte suficientă nutriţie, iar nivelul de dopamină a crescut, de asemenea. La persoanele obeze, însă, aceste semnale nu au apărut, iar creierul nu a recunoscut senzaţia de saţietate după masă.
„Semnalele hormonale cheie, cum ar fi leptina şi insulina, care reglează apetitul şi homeostazia genetică, sunt adesea modificate de obezitate”, explică profesorul Sahar Takkuche, profesor de endocrinologie şi metabolism la Universitatea din Tennessee. „Ne-am gândit că vor exista răspunsuri diferite între persoanele slabe şi persoanele cu obezitate, dar nu ne aşteptam la această lipsă de modificări ale activităţii creierului la persoanele cu obezitate”, a explicat profesorul Mireille Sarlie, autorul principal al studiului şi lector la endocrinologie la Universitatea Yale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro