Oficialii occidentali abordează cu Kievul problema unor posibile negocieri de pace cu Moscova
Oficiali americani şi europeni au discutat cu guvernul ucrainean despre ceea ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit NBC, care citează un înalt oficial american care a vrut să îşi păstreze anonimatul şi un fost oficial american.
În războiul din Ucraina, aflat acum în cea de-a 21-a lună, au murit sau au fost rănite sute de mii de persoane şi zone întinse din ţară au fost distruse.
De asemenea, s-a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.
NBC a declarat că discuţiile au inclus linii foarte generale despre ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe pentru a ajunge la un acord cu Rusia.
Reuters nu a putut verifica în mod independent conversaţiile raportate de reţeaua de televiziune americană.
Întrebat sâmbătă despre reportajul NBC, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat poziţia potrivit căreia nu este momentul să negocieze cu Rusia şi a negat, de asemenea, că vreun lider occidental îl presează să facă acest lucru.
„Toată lumea cunoaşte atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societăţii ucrainene... Astăzi, nimeni nu face presiuni (asupra mea pentru a negocia), nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev.
„Ca noi să stăm acum la masă cu Rusia, să discutăm şi să-i dăm ceva - acest lucru nu se va întâmpla”.
Ucraina a declarat în repetate rânduri că urmăreşte să recucerească toate teritoriile luate de Rusia, inclusiv Crimeea, care a fost anexată în 2014, şi că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi alungat de pe teritoriile sale.
NBC a citat oficialii americani spunând că discuţiile cu Ucraina au avut loc în contextul în care Statele Unite şi Europa sunt îngrijorate de faptul că războiul a ajuns într-un impas şi sunt îngrijorate de capacitatea Occidentului de a continua să ofere ajutor Kievului.
În prezent, Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul Ucrainei, recunoscut la nivel internaţional.
Moscova afirmă că a fost nevoită să lanseze ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina ca răspuns la ceea ce consideră a fi un Occident ostil şi agresiv despre care spune că se foloseşte de Kiev pentru a submina Rusia. Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că acest lucru este un nonsens şi că acţiunile Moscovei reprezintă o acaparare de teren în stil imperial.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro