Olandezii consideraţi favoriţi împotriva României, caută să-şi regăsească forma de joc

Autor: Rafael Hekman Postat la 30 iunie 2024 29 afişări

Olandezii consideraţi favoriţi împotriva României, caută să-şi regăsească forma de joc

Naţionala de fotbal a Olandei se pregăteşte să depăşească debutul dezamăgitor de la Euro 2024, după ce au terminat doar pe locul trei în grupă. Adversară în optimi va fi România, în faţa căreia „portocala mecanică” e considerată favorită, chiar dacă tricolorii au încheiat grupa pe primul loc.

Împerecherea considerată de specialişti favorabilă batavilor nu-i face însă pe aceştia să desconsidere naţionala condusă de Edward Iordănescu, în meciul de marţi, de la Munchen, în optimi de finală.

Olandezii au terminat pe locul trei în grupa lor după ce au pierdut în faţa Austriei la Berlin, dars- ar fi putut alege cu un adversar mult mai bine cotat, olandezii evitând o potenţială întâlnire cu Anglia.

România se află cu 40 de locuri sub Olanda, ocupanta locului şapte, în clasamentul FIFA şi a câştigat doar două din cele 19 meciuri jucate în cele şase participări la turneele finale Euro.

De asemenea, România a câştigat o singură dată în 14 întâlniri anterioare cu olandezii, pierzând 10. Singurul lor succes a fost un meci din preliminariile Euro 2008, câştigat cu 1-0 la Constanţa.

Cu toate acestea, România nu pare că va avea vreun complex de inferioritate, neavând nimic de pierdut şi având de înfruntat o echipă olandeză aflată în oarecare dificultate, care încearcă să-şi regăsească ritmul după prestaţiile modeste din Germania.

Olanda şi-a făcut multe analize după cele trei meciuri, căpitanul Virgil van Dijk recunoscând în mod surprinzător că poate şi-a supraestimat propriile capacităţi.

România, care a ocupat primul loc în Grupa E cu patru puncte, a avut un start impresionant cu o victorie cu 3-0 în faţa Ucrainei, dar a pierdut cu 2-0 în faţa Belgiei şi a terminat pe primul loc în grupă în ciuda egalului cu Slovacia.

Disciplina defensivă pare a fi piatra de temelie a trategiei de joc a antrenorului Edward Iordănescu, care a muncit din greu şi în afara terenului, pentru a crea un spirit de echipă pozitiv şi a insufla încredere în sine jucătorilor săi.

Olandezii, a căror apărare a fost neglijentă împotriva Austriei, vor fi cu ochii pe eventualele contraatacuri rapide, avându-l pe Denis Drăguş principalul pericol, dublat de calităţile de bun execuanţi de şuturi de la distanţă ale lui Stanciu şi Răzvan Marin.

România va fi lipsită de fundaşul stânga Nicuşor Bancu, care este suspendat după ce a încasat două cartonaşe galbene.

Îngrijorările selecţionerului olandez Ronald Koeman sunt legate de departamentul median, unde Joey Veerman a fost înlocuit fără menajamente după 35 de minute în ultimul meci.

O revenire în formaţie a rapidului Jeremie Frimpong este probabilă, dar apelurile pentru trecerea la o linie defensivă cu cinci jucători, aşa cum a folosit Louis van Gaal la Cupa Mondială din Qatar, unde Olanda a ajuns până în ultimele opt, au fost respinse de Van Dijk.

Atacantul Cody Gakpo a marcat de două ori, iar Memphis Depay a înscris o dată în turneu, iar atacantul de rezervă Wout Weghorst s-a dovedit de multe ori a fi omul pe care Koeman se poate baza la nevoie.

În mintea olandezilor persistă ceea ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani la ultima ediţie a Euro, când din aceaşi postură de favoriţi întâlneau Cehia, în optimi la Budapesta.

Olanezii au rămas atunci în 10 oameni, după eliminarea lui Matthijs de Ligt, şi au fost învinşi prin două goluri rapide, suferind o eliminare ruşinoasă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
olanda,
românia,
euro 2024

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.