OMV: profit peste 2 mld. euro, plan de reducere a costurilor, focus pe Turcia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 decembrie 2010 27 afişări

OMV, actionarul majoritar al Petrom, va obtine "fara indoiala" un profit operational de peste 2 miliarde de euro in acest an, dupa ce in primele trei trimestre, profitul inainte de impozitare si dobanzi a fost de 1,75 miliarde de euro, cu o treime mai mare ca in aceeasi perioada a anului trecut, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al companiei.

Veniturile au crescut in acelasi interval cu 27%, la 16,69 miliarde de euro. Conform lui Ruttenstorfer, in ciuda deprecierii la bursa a actiunilor companiei, care au scazut cu circa 9% de la inceputul anului, OMV "este in grafic si merge bine".

Ruttenstorfer a anuntat ca va decide in prima jumatate a anului viitor in privinta planurilor de refinantare a OMV pe termen lung, dupa achizitia in valoare de un miliard de euro a Petrol Ofisi, cel mai mare operator de benzinarii din Turcia, cu 2.500 de statii de benzina si o cota de piata de aproape 30%. "Depinde de pietele de capital. Obligatiuni, vanzare de actiuni, vom decide asupra metodei", a spus el.

OMV s-a luptat indelung sa devina proprietarul Petrol Ofisi - o perla a coroanei pentru compania austriaca, esentiala in planul OMV de a se extinde in Turcia, o piata rentabila, unde economia a crescut cu nu mai putin de 5,5% in trimestrul al treilea. Initial, OMV avea 42% din actiuni, iar in octombrie a convins grupul Dogan, actionarul majoritar, sa-i cedeze cota sa de 54% din Petrol Ofisi, contra unui miliard de euro, determinandu-i pe analisti sa se intrebe din ce surse va acoperi acest cost.

Costul preluarii Petrol Ofisi va fi contrabalansat, de asemenea, de reduceri de costuri cu pana la 200 de milioane de euro pana in 2012, care se vor adauga celor 300 de milioane care ar trebui economisite in acest an. Cheltuielile de capital vor ajunge la o medie de 2,7 miliarde de euro in urmatorii cinci ani, pe baza premisei ca pretul petrolului va fluctua intre 80 si 100 de dolari pe baril.

Analistii au speculat, de asemenea, pierderile de imagine suferite de Ruttenstorfer de pe urma acuzatiei de insider trading (castig din tranzactii facute in urma unor informatii privilegiate). Seful OMV a cumparat in martie 2009 actiuni ale companiei de 632.000 de euro, imediat dupa ce a declarat intr-un interviu ca OMV nu-si va vinde participatia la compania ungara MOL, pentru ca dupa doar cateva zile participatia sa fie vanduta firmei ruse Surgutneftegaz, ceea ce a determinat o crestere imediata a actiunilor.

Ancheta, care l-ar putea duce pe Ruttenstorfer in situatia de a face inchisoare, a devenit un obiect de controversa violenta in mediul de afaceri din Austria. Seful Vienna Insurance Group, Gunter Geyer, a declarat ca achizitia de actiuni ale unei companii ar trebui sa fie interzisa pentru membrii boardului. Altii au acuzat standardul dublu practicat de autoritatile de reglementare, atata vreme cat, de pilda, seful Erste Bank, Andreas Treichl, a cumparat si vandut actiuni ale bancii, alegandu-se cu un profit de 654.000 de euro, fara a fi acuzat de nimic.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, detinuta in proportie de 51% de OMV, a avut anul trecut un profit net de peste 320 de milioane de euro si o cifra de afaceri de 3 miliarde de euro. In trimestrul al treilea acestui an, compania a trecut pe pierdere, cu 27 de milioane pierdere neta, la afaceri de 1,1 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/omv-profit-peste-2-mld-euro-plan-de-reducere-a-costurilor-focus-pe-turcia-7803983
7803983
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.