Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Sold, but we have more! Dacă statul vinde tot, ce mai rămâne de furat?
Remarcabil ultimul articol al d-lui Cristian Hostiuc
Citeam si ma minunam ce potential ar avea BVB, cu numai cateva miscari curajoase ale noului Guvern. Si nu cred ca numai piata de capital ar parcurge un boom, ci si economia Romaniei. Implicit PIB-ul tarii. Macar de-ar citi si tovarasul Ciolacu sau de i-ar sopti consilierii mai destupati la minte despre subiectul expus. Toate bune si frumoase, teoretic. Practic, editorialul respectiv mi se pare o veritabila provocare pentru decidenti.
Parcurgand materialul scris, ma gandeam la cantitatea enorma de bani, dornica sa intre in lupta pe Bursa. Fara sa vreau am facut legatura cu banii nefiscalizati, dar care sunt la vedere in banci. In Grecia piata neagra a ajuns oficial la 60 miliarde de euro/ an si cred ca incepem sa-i concuram serios. Niste intrebari merita puse:
- daca peste 1 miliard de euro a fost disponibil instantaneu, la prima strigare cu ''spirit'' speculativ, daca tovarasul Ciolacu pune in practica propunerile, sigur mai strang romanii din dinti si mai aduc din neant cateva miliarde pe bursa. ANAF il asteapta pe Nutu Camataru sa le faca un training pentru recuperea banilor la buget?;
- daca unii soferi de demnitari au ajuns sa faca camine de batrani, si-i storc de viata la propriu, credeti ca niste oameni cu pregatire, functii si influenta (politica si administrativ bugetara) nu sunt capabili sa stoarca o companie de stat pana sucomba financiar? Ceea ce dispare de la stat nu lasa urme, se dilueaza si facturile le platim la comun;
- de unde sunt zeci de mii de masini de aproape 100.000 euro, pe strazile patriei? Aici indraznesc si o intrebare suplimentara: cum sa ne lase austriecii in Schengen cand, comparativ, ei conduc niste rable pe langa romani? Ca doar invidia e un sentiment universal si nu se trateaza cu snitel vienez si strudel cu mere!
Sa se vanda tot, dar absolut tot, ca sa stim o treaba! Sa fie totul transparent, ca sa afle poporul ce-a mai ramas de dat. Tara noastra a fost ''mulsa'' in ultimii 33 de ani si se incapataneaza sa ne mai ''hraneasca'' cu minuni. Scutiri, derogari, exceptii, amnistii, ordonante cu dedicatie, legi speciale etc. Foarte bine, tara bogata, oameni bogati. Nu toti romanii pot sa se infrupte din avutia tarii. Cei putini, dar puternici, iau ceea ce renteaza. Cei multi se aleg cu ce ramane dupa ei sau cu praful de pe toba.
Ideea de a atrage cat mai multe companii de stat si private pe bursa este excelenta. As propune si Tarom, care a scos cele mai multe curse spre tarile unde traiesc cel putin 2 milioane de romani (Italia, Spania). Spre Berlin, capitala motorului economiei UE, nu exista cursa directa. Sau sa incercam CFR, unde iti vine sa vomiti daca ai nevoie la toaleta. Daca tot propuneti sa cotam la Bursa firmele de stat, corect ar fi sa le scoatem si pe cele care ne manca zilele, nu numai ''perlele''. Pentru firmele de stat deja cotate, atragerea de capital pentru noi investitii este o necesitate.
Daca vorbim de pus la ''taraba'' ce avem mai bun pe piata de capital, ma tem ca exista si cateva dileme:
- pana sa decida tov. Ciolacu, nu credeti ca trebuie sa accepte si ''baietii''? Ei, stapanii companiilor de stat, bugetarii de lux, care pazesc cu sfintenie si cu o tenacitate de invidiat ceea ce a mai ramas de ''muls''. ''Cainele nu pleaca de la macelarie'', iar macelaria este locul de unde se traieste bine si confortabil, fara prea mari eforturi;
- pe langa Compania Aeroporturi Bucuresti, pe care ati dat-o ca exemplu, sunt nenumarate alte companii de stat care pot sa instraineze bunuri mobile si imobile. Credeti ca exista suficient capital autohton, prin care ''baietii'' sa se asigure ca ceea ce se scoate la vanzare va ajunge la cine trebuie? PNRR ne-a obligat sa scoatem Hidroelectrica pe Bursa. H2O nu a fost propusa de ”baieti”, de dragul economiei de piata libere;
- oare, romanii pot cumpara astazi tot ceea ce ar mai fi de vandut? Daca se vand toate odata, nu riscam ca firmele de stat strategice sa fie detinute majoritar de straini si noi sa jucam la bursa cateva actiuni, ca sa ne aflam in treaba? Intrarea in UE, NATO si Schengen (speram!) au un cost scump, nu numai beneficii.
Cand pun aceste intrebari, nu cred ca sunt singurul care gandeste asa. In opinia mea, mafia economica la nivel de stat exista peste tot in lume. Antreprenorii romani cred ca inca prefera un business mic/ mediu pe care-l pot gestiona la nivel individual/ de familie/ de echipa, decat sa riste sume mari pe bursa, acolo unde jocurile sunt facute de investitorii mari, care isi permit pierderi. Desigur, sunt romani care castiga bani frumosi si pe Bursa.
De la primul curs de valori mobiliare din Romania, dupa Revolutie, tinut de Virgil Anastasiu, am retinut ca prima regula pe bursa este sa investesti exact banii de care te poti lipsi. Prin H20, romanii au demonstrat ca sunt si curajosi si dornici de adrenalina bursiera. Pe langa straini, cat mai multi romani sper sa fie investitori in actiuni, ca sa aiba ce cumpara toata lumea. Sa scoatem insa numai ceea ce este sigur vandabil mi se pare o mare provocare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro