Oraşul care acum este în atenţia tuturor din cauza unei crime total neaşteptate, nespecifice României, se zbate între căderea petrochimiei şi creşterea covrigilor Croco. Oneştiul a dat României primul miliardar în dolari din IT
Timpul contează foarte mult în intervenţii precum cea de la Oneşti, judeţul Bacău, întrucât agresorul poate intra în criză de timp. Se negociază în permanenţă cu el şi nu este niciodată contrazis, spune psihologul Liviu Chesnoiu, care arată greşelile comise în timpul tragediei de ieri.
Cel care a sunat la 112 pentru a da alarma a fost chiar Gheorghe Moroşan, bărbatul de 68 de ani care a ţinut ostatici şi apoi a ucis doi muncitori care renovau apartamentul de unde fusese evacuat.
Ulterior, soţia agresorului a fost reţinută pentru complicitate la lipsire de libertate, după ce anchetatorii au stabilit că se afla în imobilul în care s-a petrecut tragedia, poliţiştii găsind în poşeta ei mai multe coliere din plastic, asemănătoare celor folosite pentru imobilizarea victimelor.
Oneştiul este un oraş mic din judeţul Bacău, cu o populaţie de aproape 40.000 de locuitori la ultimul recensământ, fiind prins între „ruinele” petrochimiei, cu rafinăria RAFO, şi unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti de mâncare – biscuiţii Croco.
Rafinăria RAFO, intrată în faliment în septembrie 2019, a fost cumpărată anul trecut de Roserv Oil, o firmă care face parte din grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. Valoarea tranzacţiei a fost de 6 milioane de dolari.
RAFO a fost scoasă la vânzare în urmă cu aproape patru ani, nemaifiind funcţională de aproximativ un deceniu.
Preţul de pornire ajunsese în 2019 la 25 mil. dolari, deşi, în primăvara lui 2019, RAFO era scoasă la vânzare cu un preţ de 60 mil. euro, potrivit unui anunţ al CITR, companie care gestionează businessurile aflate în dificultate. În 2004, cifra de afaceri RAFO depăşea Orange, Dacia şi Distrigaz Sud, iar Carom Oneşti – singurul combinat de cauciuc sintetic din România şi sud-estul Europei – reuşea să depăşească cifra de afaceri a Distrigaz Nord şi ALRO.
Anul trecut, Damian Mereu – antreprenorul care deţine compania Croco din Oneşti – a declarat că a finalizat o investiţie de 6 milioane de euro în creşterea capacităţii de producţie şi diversificarea gamei, îndreptându-se astfel către un număr de 500 de angajaţi.
În 2019, cifra de afaceri a firmei ajungea la 35 de milioane de euro, de vreme ce produsele realizate în fabrica din Oneşti ajung în ţări precum Spania, Germania, Coreea de Sud şi Australia.
Totodată, Oneştiul a oferit României primul miliardar în dolari din IT, Daniel Dines, creatorul UiPath, un startup care domină la nivel global industria lucrativă a roboţilor software. În urma unei finanţări de 750 mil. dolari, evaluarea proiectului a ajuns la circa 35 de miliarde de dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro