Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan proiecte cu fonduri europene de 2 MILIARDE de euro

Autor: Andreea Tobias Postat la 30 ianuarie 2021 82895 afişări

Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan proiecte cu fonduri europene de 2 MILIARDE de euro

Primăria din Cluj-Napoca pregăteşte proiecte în valoare de două miliarde de euro din fonduri europene pentru modernizarea oraşului, declară Emil Boc. Edilul din Cluj-Napoca a dat şi trei sfaturi primarilor de oraşe.

Boc a declarat, în cadrul EUROSFAT 2020, organizat online între 12-16 octombrie, că sunt trei sfaturi pe care le-ar oferi oricărui primar de oraş: să identifice avantajele competitive ale oraşului, să-l promoveze prin avantajele identificate şi să găsească surse alternative de finanţare bugetului local pentru modernizarea oraşului.

„Dacă aş fi primar în orice oraş al lumii aş încerca să identific împreună cu alţi experţi avantajele competitive ale oraşului meu. Şi, după ce le voi identifica, voi brandui oraşul în acele direcţii. Aş spune zilnic, dimineaţa, la prânz, fiecărui om, în interiorul primăriei şi extern, fiecărui stakeholder, fiecărui turist că oraşul nostru este bun la anumite aspecte. Deci, identificaţi avantajele competitive ale oraşului, branduiti oraşul şi aduceţi locuri de muncă în acest sens. Al doilea aspect ar fi banii, desigur. Nu te poţi aştepta ca toate resursele să fie ale oraşului, ai nevoie de parteneriate public-privat pentru a construi. Iar noi în Europa de Est încă avem avantajul fondurilor europene. Dacă suntem destul de deştepţi, ne putem moderniza oraşele folosind fonduri europene. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult”, a explicat Emil Boc.

El a adăugat că pentru a atrage fonduri europene, proiectele propuse trebuie să urmărească valorile promovate la Bruxelles: verde, digital, rezilienţă.

„Să rămânem la aceste concepte - verde, digital, rezilienţă - pentru că este vorba de calitatea vieţii. Din această perspectivă, banii vin de la Bruxelles, proiectele şi planurile vin de la noi. Dacă avem planuri, putem avea succes. De exemplu, în Cluj-Napoca am implementat proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro, iar acum implementăm proiecte în valoare de alte 200 de milioane de euro. De asemenea, chiar acum pregătim proiecte în valoare de două miliarde de euro. Încercaţi să folosiţi banii europeni ca pe o sursă alternativă de investiţii pentru a moderniza oraşul. Pentru că, din păcate, bugetul nostru nu este foarte mare. Bugetul nostru pentru investiţii este mai mic de 100 de milioane de euro pe an. Dar am dublat acest buget folosind fonduri europene. Deci acestea sunt sfaturile mele: identificaţi avantajele competitive, promovaţi oraşul prin aceste avantaje şi aduceţi bani. Şi ţineţi banii în comunitate cât de mult puteţi, este important”, a spus Boc.

Pe de altă parte, Mohamed Riduani, primarul oraşului Leuven - Capitala Europeană a Inovării 2020, îi sfătuieşte pe primarii care vor să facă schimbări majore în comunităţile pe care le conduc sa aibă răbdare, să le explice oamenilor ceea ce îşi doresc şi să rămână consecvenţi asupra viziunii pe care o au.

„Dacă le spui oamenilor despre emisiile de carbon, nu înţeleg despre ce le vorbeşti. Pentru că nu este nimic emoţional. Dar dacă le spui că trebuie să facem ceva pentru copiii şi nepoţii noştri şi că fiecare poate contribui cu paşi mici, te ascultă. Ai nevoie de un vis, de ceva la care să viseze şi să muncească toţi. De asemenea, ai nevoie de curaj politic. În 2018, cu un an şi jumătate înainte de alegeri, proiectul Leuven 2030 a venit cu un plan nou de mobilitate. Un plan de a scoate maşinile din centrul istoric şi de a investi în zonele pietonale şi pentru biciclete. A fost ca o mică revoluţie pentru că trebuia să schimbăm comportamentul oamenilor, trebuia să le spunem că nu mai au voie să conducă şi să parcheze oriunde îşi doresc. A însemnat o schimbare de comportament, dar am impus planul de mobilitate. Au fost discuţii dure, dezbateri, multe reacţii împotrivă. Mi s-a zis «Domnule Riduani aţi făcut o treabă minunată, dar cariera dumneavoastră politică s-a terminat». Dar oamenii au început să îşi ţină maşinile acasă şi să folosească transportul în comun, au adoptat această schimbare, iar eu am fost ales primar. Această decizie nu mi-a distrus cariera. Uneori trebuie să stabileşti reguli noi, o legislaţie nouă care schimbă realitatea”, a afirmat Mohamed Riduani.

Despre curaj politic şi viziune a vorbit şi Emil Boc.

„Trebuie să rămâi foarte puternic pe poziţie pentru că tu ştii că aceea este direcţia în care trebuie să mergi şi ştii rezultatele care vor apărea peste câţiva ani. Una dintre deciziile luate pentru zona pietonală este faptul că am micşorat spaţiul destinat maşinilor. Unele zone erau pline cu maşini, acum sunt pline cu terase. A fost un fel de revoluţie. «De ce faceţi asta? O să fie un dezastru!» mi se zicea. Şi le-am spus «Uite, dacă schimbăm de la patru la opt benzi pentru maşini, mâine toate cele opt benzi vor fi pline cu maşini. Nici nu mai contează cât de mult spatiu creezi, tot va fi plin de maşini. Hai să ne schimbăm modul de a gândi, să mergem către ceva alternativ». Bineînţeles, acum oamenii sunt fericiţi, a fost decizia corectă. Da, curajul politic este important. Dacă eşti primar doar ca să faci lucrurile ca de obicei…toţi pot face asta. Ca primar trebuie să ai viziune, trebuie să te ţii de acea viziune, să ţi-o asumi. Altfel, nu ai succes”, a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cluj-napoca,
proiecte,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.