Oraşul care nu se mai opreşte din dezvoltare a devenit noul oraş vedetă al României în domeniul atragerii investiţiilor publice şi private, ce a adunat miliarde de euro pentru a se dezvolta şi ca cetăţenii să aibă o viaţă mai bună

Postat la 14 noiembrie 2024 204 afişări

Oradea a atras în ultimii 17 ani investiţii private de 1,3 miliarde de euro şi investiţii publice de 1,2 miliarde de euro prin fonduri europene, contribuind semnificativ la creşterea nivelului de trai. Directorul general al AHK România, Sebastian Metz, explică faptul că miza dezvoltării oraşelor, având cetăţenii în centrul atenţiei, constă în promovarea măsurilor de sporire a atractivităţii pentru noi investiţii şi în stimularea competitivităţii naţionale, astfel încât oamenii să îşi dorească să trăiască acolo, în loc să emigreze.

În 2024, Oradea a devenit primul oraş din afara Capitalei ales pentru organizarea conferinţei *Cities of Tomorrow* de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK), datorită performanţei sale în atragerea de investiţii europene şi private, care asigură zeci de mii de locuri de muncă. Mai mult, Oradea a atras cea mai mare investiţie de tip green-field din ultimii ani – compania finlandeză Nokian construind o nouă fabrică de anvelope de 650 de milioane de eu-ro. „Alegerea a fost simplă în privinţa locaţiei. Oradea este un model pentru România, demonstrând cum oraşele pot deveni un succes şi o perspectivă reală pentru cetăţeni. Prin evenimentul *Cities of Tomorrow*, ne dorim să promovăm dezvoltarea oraşelor din România astfel încât cetăţenii să îşi dorească să locuiască şi să muncească în aceste oraşe. AHK România doreşte să reducă migraţia spre Vest şi să atragă companii germane în oraşe şi regiuni cu perspective de dezvoltare sustenabilă pe termen lung,” a declarat Sebastian Metz, directorul general AHK România.

Ilie Bolojan a condus dezvoltarea Oradiei în ultimii 17 ani, întâi ca primar, iar din 2020 ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, extinzând acum zona urbană pentru a oferi spaţiu suplimentar de dezvoltare companiilor locale. „AHK ne-a inspirat prin perseverenţa de a organiza *Cities of Tomorrow* şi prin exemplele lor de bună practică. Dezvoltarea se face prin profesionalism şi perseverenţă, şi nu neapărat prin implicarea membrilor de partid, iar uneori este necesar să mergi împotriva curentului. Noi am investit în sistemul de termoficare, cel mai extins din România, inspirându-ne din modelul german, unde costurile de încălzire sunt cu 10% mai mici decât cele ale încăl-zirii convenţionale pe gaz. Ne-am inspirat şi din sistemul de reabilitare a clădirilor, aplicând supraimpozitare şi susţinere financiară pentru proprietari. În acest fel, am realizat o simbioză între dezvoltarea urbană şi economică a oraşului,” a precizat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.