Orban cel de neoprit
Mai intai, guvernul lui Viktor Orban a trecut prin Parlament limitarea atributiilor Curtii Constitutionale, care nu se mai poate pronunta in chestiuni care tin de politica fiscala.
Mai apoi, saptamana trecuta, a propus un proiect de lege prin care Fidesz, partidul condus de el, capata dreptul de a numi patru din cei sapte membri ai consiliului de politica monetara al Bancii Nationale a Ungariei, si asta dupa ce a incercat timp de luni de zile sa provoace demisia guvernatorului bancii, Andras Simor, al carui mandat se incheie abia in 2013. Si mai apoi a redus de 80 de ori bugetul Consiliului Fiscal (institutie cu rol echivalent cu cel al Consiliului Fiscal de la noi), pregatind in fapt neutralizarea lui. Toate acestea, cu un singur scop - sa nu mai aiba parte de nicio opozitie institutionala fata de initiativele Fidesz de politica economica.
Cea mai noua decizie, care a starnit ingrijorarea exprimata oficial a Comisiei Europene, loveste din temelii sistemul de pensii private, prin anuntul ca activele fondurilor de pensii private vor fi transferate automat din 2011 la stat, iar ungurii care vor contribui in continuare la pensiile administrate privat isi vor pierde pana la 70% din contributiile virate la stat.
Scopul, cum bine a constatat CE, este ca statul, aflat in cautare de noi surse de finantare a deficitului bugetar, sa preia dintr-un foc controlul asupra averii de 11 miliarde de euro aflate acum in conturile administratorilor de fonduri de pensii private.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro