Orizontul economiilor europene se întunecă şi mai mult. Una dintre cele mai puternice economii europene intră în RECESIUNE
În noiembrie anul trecut, preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, asigura lumea că încetinirea creşterii economiei zonei euro este un proces normal şi în parte temporar.
Abia în iulie, un coleg de-al său, finlandezul Olli Rehn, recunoştea că încetinirea n-ar mai trebui considerată „o slăbiciune temporară“. Între timp, BCE a promis noi stimuli economici excepţionali. Să fie prea târziu? În Germania, recesiunea din industrie a început să erodeze moralul populaţiei în condiţiile în care cererea internă a devenit principalul motor de creştere economică în lipsa propulsiei asigurate de exporturi.
Înrăutăţirea perspectivelor i-a luat pe mulţi prin surprindere. Economia Franţei, a doua ca mărime din zona euro, a încetinit pe neaşteptate în al doilea trimestru, semn că eforturile preşedintelui Emmanuel Macron de a impulsiona cheltuielile consumatorilor, inclusiv prin reduceri de taxe ca răspuns la protestele vestelor galbene, dau roade slabe.
În Germania, unde producţia industrială, dependentă de exporturi, este în recesiune, încrederea consumatorilor a scăzut pentru a treia lună consecutiv, semnalizând că economia îşi vede şubrezindu-se unul din principalii stâlpi de rezistenţă, cererea internă. Încetinirea economiei globale, războaiele comerciale şi incertitudinile legate de Brexit alimentează temerile angajaţilor că îşi vor pierde locurile de muncă şi veniturile, scrie Reuters. Germania este cea mai mare economie a zonei euro şi a Uniunii Europene.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro