(P) Boală gravă care se poate manifesta prin durere în timpul mersului
Umflarea piciorului, crampele sau durerea în timpul mersului şi senzaţia de căldură la nivelul unui membru pot fi semne şi simptome ale trombozei venoase profunde. Această afecţiune apare din cauza formării unui cheag de sânge (tromb) într-o venă situată în profunzime, de obicei la nivelul gambelor, coapsei sau pelvisului. Uneori, trombul poate să apară şi la nivelul braţelor sau, mai rar, şi în alte părţi ale corpului, iar printre factorii de risc care pot contribui la apariţia acestei afecţiuni se numără vârsta avansată, sedentarismul, imobilizarea la pat, de pildă, după o intervenţie chirurgicală, dar şi sarcina, iar riscul apariţiei unui cheag poate continua până la şase săptămâni după naşterea unui copil.
Cheagul îngreunează sau chiar blochează circulaţia sângelui în membrul afectat, iar în lipsa unui tratament pentru tromboza venoasă profundă se poate ajunge la tromboembolism pulmonar, o complicaţie severă, care poate duce la deces.
De aceea, de la primele manifestări clinice este recomandat un consult de cardiologie şi efectuarea analizelor şi investigaţiilor recomandate de medicul specialist – ecografie venoasă, venografie sau testul de D-dimeri – pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
În plus, atunci când există o suspiciune de tromboză venoasă la nivelul abdomenului, medicul poate recomanda şi un examen RMN sau CT.
Din fericire, în prezent, tromboza venoasă profundă poate fi tratată şi minim invaziv, printr-o procedură endovasculară numită tromboaspiraţie venoasă cu sistemul AngioJet. În acest fel, poate fi evitată intervenţia chirurgicală clasică (trombectomia), iar circulaţia la nivelul membrului afectat poate fi restabilită rapid, printr-un tratament mai uşor de suportat şi cu mai puţine riscuri pentru pacient.
Tratamentul endovascular cu sistemul de trombectomie AngioJet se realizează în Laboratorul de Angiografie. Dispozitivul este introdus, printr-o mică incizie, în vena unde s-a produs tromboza, iar după ce ajunge în apropierea cheagului de sânge medicul administrează prin intermediul acestuia substanţe trombolitice, care dizolvă trombul.
Totodată, medicul porneşte funcţia de tromboaspiraţie activă a sistemului AngioJet, care extrage resturile cheagului fragmentat şi elimină în acest fel riscul ca acestea să se deplaseze spre plămâni, provocând embolie pulmonară. Simptomele afecţiunii sunt ameliorate rapid, iar pacientul se poate recupera mult mai repede ca după o intervenţie de chirurgie vasculară. Procedura se realizează în cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort pentru pacient, sub anestezie generală.
La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul trombozei venoase profunde se poate realiza inclusiv endovascular, cu ajutorul sistemului de tromboaspiraţie AngioJet, în cazurile în care există indicaţie pentru această procedură. Intervenţiile sunt realizate în Departamentul de Cardiologie Intervenţională de către medici cu multă experienţă şi rezultate bune pe termen lung. Spitalul Clinic SANADOR dispune de două angiografe de ultimă generaţie Philips Azurion 7, cu ajutorul cărora tratamentele endovasculare pot fi efectuate într-o atmosferă sterilă similară unui bloc operator.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro