(P) Ce trebuie să ştii despre liberalizarea pieţei de energie electrică?
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică se va liberaliza complet. Acest lucru va oferi posibilitatea tuturor categoriilor de clienţi să îşi aleagă un furnizor energie electrică în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.
Pentru informarea tuturor persoanelor vizate, în ceea ce priveşte obligaţiile pe care furnizorul de energie electrică le are faţă de clienţi, dar şi responsabilităţile acestora, se va decurge la mijloace optime de înştiinţare. În funcţie de caz, conform ANRE, dintre acestea vor face parte: paginile de internet, afişarea aspectelor importante la punctele de informare sau transmiterea lor prin intermediul facturilor emise - de tipul înştiinţărilor.
În acest fel, clienţii vor afla detaliile esenţiale despre liberalizarea pieţei de energie electrică. Datorită faptului că preţul de furnizare a energiei electrice nu va mai fi decis de către autorităţi, ci va fi stabilit pe piaţa liberă, în funcţie de cum evoluează cererea şi oferta; fiecare consumator va fi liber să negocieze preţul pe care furnizorul i-l oferă.
Însă, un pilon important până atunci este informare şi educarea populaţiei.
Ce va aduce după sine liberalizarea pieţei de energie electrică?
La fel ca în cazul liberalizării pieţei de gaze naturale, în momentul în care cea de energie electrică va fi liberalizată, atât consumatorii cât şi furnizorii vor fi nevoiţi să se adapteze situaţiei. Astfel, avantajele vor veni din ambele părţi.
Iată câteva dintre ele:
- Avantajul alegerii unui furnizor de energie electrică ce oferă costuri scăzute şi servicii eficiente va fi simţit de către consumator. Acesta va alege, după câteva căutări, oferta pe care o consideră avantajoasă, iar acest lucru se va vedea în preţul afişat pe factură la final de lună.
- Furnizorii, la rândul lor, vor fi nevoiţi să creeze oferte avantajoase pentru clienţi, astfel încât aceştia să semneze cât mai multe contracte cu un anumit furnizor.
- Calitatea serviciilor nu se va schimba. Furnizorii îşi vor menţine serviciile la nivele înalte pentru a atrage clienţii sau pentru a găsi unii noi. Astfel, modificarea calităţii serviciilor va fi un pas făcut în dezavantajul lor.
- Clientul îşi poate negocia preţul la energia electrică în funcţie de bugetul de care dispune. Dacă oferta făcută de un furnizor este prea mare, fiecare client va avea posibilitatea de a refuza oferta respectivă şi de a găsi alta care să se plieze pe nevoile sale.
- Fiecare consumator casnic are dreptul de schimbare a furnizorului de energie electrică pe care îl are. Acest lucru nu va aduce după sine taxe sau penalizări.
- În cazul furnizorilor, şansele de a oferi servicii sunt egale. Diferenţa va fi făcută de modul în care fiecare va oferi informaţiile despre servicii, costurile pe care le decid pentru energia electrică şi tot ce implică aceasta. Competiţia din industrie va fi între marile companii pentru a oferi un raport calitate-preţ adecvat.
- Schimbarea poate fi iniţiată chiar de acum.
În urma liberalizării pieţei de energie electrică ce va avea loc începând cu 1 ianuarie 2021, fiecare consumator ar trebui să analizeze atent ofertele furnizorilor, pentru a o alege pe cea mai avantajoasă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro